1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Nuorten ongelmat näkyvät rippikoulussa

Nuorten moninaiset ongelmat näkyvät myös rippikouluissa. Tutkimustietoa aiheesta ei ole, mutta työntekijät ovat huomanneet ongelmien lisääntyneen.

Kotimaan uutiset
Raamattu pöydällä.
Mari Parkkinen / Yle

Kaikki nuoret eivät voi lähteä rippileirille esimerkiksi keskittymis- tai oppimisvaikeuksien takia, joten he osallistuvat päivärippikouluun. Rippikoulutyöntekijät ovat huomanneet erityisnuorten määrän lisääntyvän, kertoo vs. kasvatusasiansihteeri Iris Sotamaa Vantaan seurakuntayhtymästä.

- Se näkyy aika monellakin tavalla. On paljon mielenterveysongelmia ja erilaisia syömishäiriöitä, jotka näkyvät ihan eri tavalla meidän leiriolosuhteissa kun eletään 24/7 yhdessä.

Sotamaan mukaan itsestään selvää ei ole enää edes se, että rippikoululainen osaisi lukea tai kirjoittaa kunnolla.

Pienryhmät auttavat

Tärkeää olisi, että työntekijät tietäisivät mahdollisista ongelmista etukäteen, jolloin ne voitaisiin huomioda, muistuttaa Iris Sotamaa.

On paljon syömishäiriöitä, mitkä näkyvät leiriolosuhteissa kun eletään 24/7 yhdessä.

Iris Sotamaa

- Oppitunteja voidaan pitää pienissä ryhmissä ja isosten johdolla toimitaan pienissä ryhmissä. Paljon tehdään myös toiminnallisesti ja kokemuksellisesti.

Iris Sotamaa kertoo, että Vantaalla nuoret lähtevät mielellään rippikouluun, sillä se on edelleen osa nuorisokulttuuria.

- Isosten merkitys on tosi iso. On tärkeää, että nuoret on ohjaamassa nuoria. Rippikoulu on myös uudistunut ja sieltä haetaan elämyksellisyyttä.

Vantaalla rippileiri on edelleen suosituin tapa suorittaa rippikoulu. Keskikesällä meneillään on useita leirejä.