Pankakoskella kartonkia jo sata vuotta

Suomessa metsäteollisuudella on pitkät perinteet. Harvassa paikassa on kuitenkaan valmistettu kartonkia yhtä kauan kuin Pankakoskella. Yritys on vaihtunut, mutta tehdas pyörii edelleen.

Pankakoski, Lieksa
Pankaboardin tehdas
Pankaboardin tehdas Lieksassa tekee erikoiskartonkeja, joiden markkinat ovat vahvasti Keski-Euroopassa ja muun muassa Englannissa. Ari Haimakainen / Yle

Lieksan Pankakoskella on valmistettu kartonkia jo sata vuotta. Tehtaan vuosikymmenien ajan omistaneet W. Gutzeit & Co ja sen seuraaja Stora Enso Oyj luopuivat toiminnasta vuonna 2006.

Tehdasta nykyisin pyörittävän Pankaboard Osakeyhtiön Toimitusjohtaja Lauri Junnila uskoo, että kartongin valmistus jatkuu tulevaisuudessakin.

- Ollaan löydetty oma paikkamme erikoiskartongin puolelta. Näkisin että toiminta jatkuu täällä pitkään. Tehdas on edelleen hyvässä kunnossa, kertoo Junnila

Ollaan löydetty oma paikkamme erikoiskartongin puolelta. Näkisin että toiminta jatkuu täällä pitkään. Tehdas on edelleen hyvässä kunnossa.

Lauri Junnila

Kartonkitehtaan satavuotista taivalta juhlitaan koko henkilökunnan ja yhteistyökumppaneiden voimin virallisesti perjantaina.

Erikoistuotekartonkia valmistava tehdas työllistää noin 170 henkeä ja sillä on noin 500 aktiivista asiakasta. Tilauksia yritykselle tulee yli _10 000 _vuodessa. Pankaboardin tulos on viimeiset kaksi vuotta ollut voitollinen.