Lemmikin matkapahoinvoinnin voi estää

Koiran oksentelu autossa hyydyttää helposti matkakuumeen. Asiantilaan ei ole pakko alistua. Eläimen matkustusta voi helpottaa monella konstilla, lääkkeillä, hormonivalmisteilla ja luontaistuotteilla. Tärkeätä on ennakointi ja varautuminen.

terveys
koiria
flickr.com/emdot

Kissat ja koirat saattavat voida pahoin autossa, veneessä, junassa ja lentokoneessa. Kissoilla pahoinvointi on yleisempää, koska ne reagoivat helposti ympäristön muutoksiin.

Pahoinvoinnin ensimmäiset oireet näkyvät koiralla läähättämisenä, levottomuutena, levottomana liikkumisena ja vinkumisena.

Lemmikkiä kannattaisi totuttaa matkustamiseen jo pienestä pitäen. Jos totuttaminen on jostain syystä jäänyt, konsteja löytyy silti, vinkkaa farmaseutti Lena Haga Kokkolan Kanta-apteekista.

- Ihmisellä matkapahoinvointi monesti liittyy tasapainoelimeen ja sen toimintaan. Luulen, että eläimellä syynä on enemmän sen tilanteen jännittävyys, joka ilmenee pahoinvointina.

Tutut hajut tärkeitä

Kotona voi tehdä paljonkin matkan onnistumiseksi.

- Koirille ja kissoille matkustaminen on helpompaa, jos mukana on tuttuja asioita, tuttuja hajuja. Kuljetuskopissa voi olla oma pehmuste, joka haisee tututulle ja turvalliselle. Hyvä vinkki voi olla, että lemmikki on vähintään tunnin syömättä ennen matkaa, niin pahoinvointi ei johdu ruuasta, neuvoo Haga.

On muistettava pitää auton lämpötila tarpeeksi matalana ja vettä on hyvä ottaa mukaan.

Omistaja voi myös kokeilla hormonikäsittelyä. Autoa voi käsitellä feromonisuihkeella, joita on kissalle ja koiralle omia. Näitä voi käyttää hyvissä ajoin viikkoja ennen matkalle lähtöä rauhoittamaan ja tyynnyttämään eläintä. Niillä voidaan auton lisäksi käsitellä vielä kuljetuskoppi pehmusteineen.

Farmaseutti Lena Haga on sitä mieltä, että feromonit auttavat, tietyin ehdoin:

- Ne auttavat, jos niiden käyttö aloitetaan ajoissa eli 3-4 päivää ennen. Mitä aiemmin käyttää, sen varmempi tulos. Esimerkiksi feromonipanta vaatii koiralla kahden viikon käytön, ennen kuin vaikutus on täydellinen. Ymmärtääkseni feromonituotteista ei ole haittaa, vaikka niitä käyttäisi pitempäänkin.

Eläinlääkäriltä saadaan rauhoittavia lääkkeitä reseptilläkin, jos muusta ei ole apua.

Keino kulkuvälineen mukaan

Feromonisuihkeet toimivat parhaiten oman auton käytössä, kun auto voidaan käsitellä etukäteen. Junassa auttaa kuljetuskopin käsittely. Sen sijaan lennolla eläin joutuu ruumaan rahtitavaran mukaan. Lentomatkoilla käytetäänkin rauhoittavia lääkkeitä.

Ihmisille tarkoitettuja matkapahoinvointilääkkeitä voi antaa kissalle ja koiralle, annostusta vain tulee pienentää eläimen painon mukaan. Apteekkariliiton ohjeistuksessa on lista ihmisten lääkkeistä, joita eläimillekin voi antaa. Omalta eläinlääkäriltä voi vielä varmistaa, soveltuuko lääke omalle eläimelle. Pahoinvointilääkkeitä annetaan eläimelle usein tyhjään vatsaan ja veden kanssa.

Luontaistuotteista löytyy myös ravitsemuspohjaisia valmisteita pahoinvointiin. Tarjolla on vitamiineja ja aminohappoja, jotka rauhoittavat mieltä serotoniinituotannon kautta. Niiden käyttö pitäisi aloittaa hyvissä ajoin, vähintään neljä päivää aiemmin.