1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kuralan Kylämäki

Kuralan Kylämäen EHEC-bakteeriepäily varmistui

Turun kaupungin museokeskuksen kotieläintilan bakteerinäytteet on analysoitu. Kuusi lasta sairastui Kuralan Kylämäestä ostetusta raakamaidosta.

Kuralan Kylämäki
Kuralan Kylämäki.
Markku Salo / Yle

Turun museokeskuksen ylläpitämältä Kuralan Kylämäen tilalta otetuista näytteistä on löytynyt EHEC-bakteeria. Tutkimukset ovat silti edelleen osin kesken. Kuuden lapsen on vahvistettu sairastuneen EHEC-infektioon, jonka aiheuttajaksi epäiltiin Kuralan Kylämäen navetasta ostettua raakamaitoa.

Tilalta otetuista näytteistä on löytynyt EHEC-bakteeria. Eläintautien torjuntayhdistyksen asiantuntijaeläinlääkäri kartoittaa tilannetta Kylämäessä ensi viikolla.

Turun museokeskus pitää Kuralan Kylämäen suljettuna selvitysten ajan. Alueella liikkuvia pyydetään noudattamaan yleisiä hygieniaohjeita.

Raakamaidon myynti tilalta lopetettiin välittömästi, kun epäily tartunnan lähteestä heräsi 19. kesäkuuta. Lisäksi vierailijoiden kontakti tilan eläimiin estettiin. Kaikki säännöllisesti maitotilalta raakamaitoa ostaneet asiakkaat on tavoitettu ja heille on tiedotettu tilanteesta.

Kyselytutkimus käynnissä

Kuralan Kylämäen tilalla vierailleiden henkilöiden EHEC-tartunnalle altistumista ja sairastumista sekä tilalta pastöroimatonta maitoa ostaneiden kotitalouksien maidon käyttöä selvitetään kyselytutkimuksella yhteistyössä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin kanssa.

Kyselykaavakkeita on kaksi. Toisella kaavakkeista selvitetään kotitalouksien pastöroimattoman maidon käyttöä ja toisella kerätään tietoa maitotilalta säännöllisesti pastöroimatonta maitoa ostaneilta ja tilalla vierailleilta henkilöiltä riippumatta siitä sairastuivatko he vai ei.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos pyytää vastaamaan kyselyihin 22.7.2012 mennessä (linkit kyselyihin alla).

Miten EHEC tarttuu?

Tartunta saadaan yleensä ulosteella saastuneen ja huonosti kypsennetyn ruuan tai juoma- ja uimaveden välityksellä. Tartunta voi levitä myös käsien välityksellä henkilöstä toiseen esimerkiksi perheenjäsenten välillä tai kosketuksesta EHEC-bakteeria kantaviin eläimiin. Tartunnan saanut henkilö voi kantaa bakteeria elimistössään jopa 1-3 viikkoa oireiden loppumisen jälkeen.

EHEC-infektion tavallisimmat oireet ovat ripuli, oksentelu ja vatsakipu, mahdollisesti myös kuume. Ripuli voi olla veristä. Lapset ja vanhukset ovat alttiimpia sairastumaan infektion vaikeampiin muotoihin.

Oirehtivia, joilla on ollut kontakti tilan raakamaitoon tai sen välityksellä sairastuneisiin, pyydetään ottamaan välittömästi yhteyttä terveyskeskukseen.

Lue seuraavaksi