Säiden valtias yritti pilata risteilykauden alun

Kuopiolaiset laivayhtiöt ovat sinnitelleet alkukauden yli lähinnä hyvän tilauskannan voimin.

risteilyt
Sisävesilaiva Ukko risteilee Kallavedellä.
Veli-Pekka Hämäläinen / Yle

Koleat kesäsäät ovat varjostaneet Kallaveden risteilykauden alkua. Suurin odotuksin matkailukauteen lähteneet kuopiolaisyritykset ovat selvinneet lähinnä ennakkotilausten voimin.

- Hyvä tilauskanta on ollut näillä keleillä pelastus. Me tehdään talvella paljon sellaista kauppaa, joka kantaa juhannukseen asti, oli sää mikä tahansa, Roll-risteilyjen toimitusjohtaja Noora Kivi kertoo.

Heinäkuussa avainasemassa ovat tilausasiakkaita enemmän sattumalta satamaan eksyvät turistit. Silloin sää ratkaisee - aurinkoisen ja sateisen päivän ero voi olla myynnissä jopa satoja lippuja.

- Viileinä päivinä ei satamassa liiku porukka, tiivistää villakoiran ytimen Koski-Laivojen yrittäjä Seppo Pirinen.

Viileinä päivänä ei satamassa liiku porukka.

Seppo Pirinen

Kuopiolaiset Roll-risteilyt ja Koski-Laivat tavoittelevat yhteensä yli 60 000 maksavaa asiakasta alkaneelta risteilykaudelta.

Toriremontti on karkottanut matkailijoita satamaan

Sisävesilaivojen omistajat ovat pyrkineet eroon sääriippuvuudesta ennakkomyynnin lisäksi muun muassa tarjoamalla teema- tai lounasristeilyjä.

- Teemaristeilyt ovat vielä marginaalituotteita, mutta ne tukevat sitä imagoa, että laivoilla tapahtuu muutakin kuin perinteistä risteilyä. Asiakaskunta on sellaista, joka ei sattumalta tule laivalle, Roll-risteilyjen toimitusjohtaja Noora Kivi sanoo.

Kiven mukaan Kuopion sataman vetovoima on parantunut viime vuosina ja houkutellut risteilyille lisää matkustajia. Myös torin remontti on epäsuorasti auttanut ajamalla turistit torin liepeiltä satamaan.

- Se on tuonut väkeä myös päivällä. Toki minä - niin kuin kaikki muutkin yrittäjät - toivon, että tori valmistuu mahdollisimman nopeasti. Silloin saamme Kuopiosta täydellisen paketin, Kivi pohtii.

Kuopion lisäksi sisävesiristeilyjä järjestetään Pohjois-Savossa muun muassa Varkaudessa, Tuusniemellä ja Nilsiässä.