1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Karkaussekunti ottaa kiinni Maan hidastuvaa vauhtia

Karkaussekunnilla kellonaika ja vuorokaudenkierto pidetään samassa tahdissa. Viimeksi karkaussekunti lisättiin neljä vuotta sitten.

Tämä viikonloppu on tavanomaista pidempi, tosin vain sekunnin. Koordinoituun yleisaikaan lisätään karkaussekunti lauantain ja sunnuntain vaihteessa. Tarkistuksia tehdään, koska Maan pyörimisliike hidastuu. Jos sekunteja ei lisättäisi, ennen pitkää vuorokauden kierto ja kellojen näyttämä aika eivät enää täsmäisi.

Launtain vaihtuessa sunnuntaiksi maailman tarkimmat kellot, atomikellot näyttävät aikaa 23.59.60. Sitten ne siirtyvät näyttämään keskiyötä Greenwichin aikaa. Suomen ajassa kyse on siis sunnuntain aamuyön ajasta 2.59.60.

Viime vuosina karkaussekunti on lisätty muutaman vuoden välein. Viimeksi lisäys tehtiin vuonna 2008.

Sekuntista luopumisesta ei päästy sopuun

Karkaussekunti on muutakin kuin tekninen harvinaisuus. Sillä on vaikutusta niin internetiin, satelliitteihin, pankkien tietojärjestelmiin kuin kansainvälisiin lentojärjestelmiin. Se on tärkeä myös yhä teknisemmiksi muuttuvien armeijoiden toiminnan kannalta.

Karkaussekunnista luopumista on vaadittu. YK:n alainen kansainvälinen televiestintäliitto ITU ei päässyt asiasta sopuun tammikuun kokouksessaan. Karkaussekunnin kohtalosta on määrä keskustella jälleen vuonna 2015.

Vastustajien mielestä on keksittävä yksinkertaisempi ja edullisempi järjestelmä. Kannattajien mukaan nykykäytäntö on paras esimerkiksi navigoinnin kannalta.

Päätöksellä ei ole kiirettä. Eräiden arvioiden mukaan on alettava kenties lisäämään kaksi karkaussekuntia vuodessa, jos nykykäytäntö säilytetään. Tähän ei kuitenkaan asiantuntijoiden mukaan ole tarvetta ainakaan sataan vuoteen.