1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Elisabetin timantit loistavat Buckinghamin palatsissa

Osa rahallisesti ja historiallisesti mittaamattoman arvokkaista koruista on ensi kertaa yleisön ihailtavissa.

Ulkomaat
Kuningatar Viktorian pieni timanttikruunu.
Kuningatar Viktorian pieni timanttikruunu.Reuters-TV

Yleisöllä on lauantaista lähtien harvinaislaatuinen tilaisuus tutustua kuningatar Elisabet II:n timantteihin lähietäisyydeltä. Kuningattaren 60-vuotisen valtakauden kunniaksi sekä rahallisesti että historiallisesti mittaamattoman arvokkaat jalokivet nähdään yleisölle avoimessa näyttelyssä Buckinghamin palatsissa.

Esillä on muun muassa maailman suurimmasta koskaan löydetystä luonnontimantista Cullinanista leikattuja timantteja. Seitsemän yhdeksästä tärkeimmästä Cullinanin timantista on näyttelyssä ensi kertaa esillä yhdessä. Kaksi muuta taas ovat osana Towerissa säilytettäviä kruununjalokiviä. Ne nähdään julkisuudessa, kun kuningatar käyttää kruunuaan ja valtikkaansa esimerkiksi parlamentin avajaisistunnossa. Yli 600 gramman, 3 100 karaatin painoinen Cullinan-timantti kaivettiin esiin Etelä-Afrikassa vuonna 1905. Suuren kokonsa vuoksi sen uskottiin aluksi olevan kristallia.

Kruunajaiskaulakorua ovat kantaneet kruunaisissa kuninkaan puolisona kuningatar Alexandra (1901), kuningatar Mary (1911) ja nykyisen kuningattaren äiti, kuningatar Elisabet (1937). Myös kuningatar Elisabet II käytti korua kruunajaisissaan vuonna 1953. Koru tehtiin aikanaan kuningatar Viktorialle vuonna 1858.

Yksi kuningattaren rakkaimmista tiaroista on puolestaan kuningatar Marylle kuulunut Ison-Britannian ja Irlannin tyttäret (Girls of Great Britain and Ireland) -tiara.

Tunnetuimpia näyttelyesineitä on kuningattaren timanttidiadeemi. Elisabet käyttää sitä joka vuosi matkallaan Westminsteriin parlamentin avajaisistuntoon. Diadeemi nähdään kuningattaren päässä myös muun muassa postimerkeissä ja rahoissa. Diadeemi tehtiin pröystäilystään tunnetulle kuningas Yrjö VI:lle vuonna 1821.

Kuningatar Viktorian pieni timanttikruunu on halkaisijaltaan vain kymmenen senttimetriä. Kuningatar Viktoria käytti sitä omissa timanttijuhlissaan.

Esillä olevien korujen arvoa on mahdotonta mitata rahassa sekä niiden laadun että ainutlaatuisen historian takia. Osa näyttelyn jalokivistä ei ole ollut yleisön nähtävillä aiemmin. Näyttely aukeaa lauantaina 30. kesäkuuta ja on avoinna lokakuun alkupuolelle saakka Buckinghamin palatsissa Lontoossa.

Lähteet: Reuters