Professori: Tukea saavat pankit pitäisi kansallistaa

Taloustieteen professori haluaisi kansallistaa veronmaksajien tukirahoja saavat pankit. Vesa Kanniainen on myös sitä mieltä, että väliaikainen vakausrahasto ERVV on virheellinen lähtökohta hoitaa asioita.

talous
Professori Vesa Kanninen

Helsingin yliopiston taloustieteen professori kansallistaisi veronmaksajien apurahaa saavat pankit.

- Jos yhteistä veronmaksajien rahaa miten tahansa laitetaan pankkeihin, silloin täytyy omistuksen siirtyä, Kanniainen jyrähtää Yle Radio 1:n Ajankohtainen Ykkönen -ohjelmassa.

Kansallistaminen tarkoittaisi professorin ajattelussa sitä, että pankkituki siirtyisi oman pääoman ehdoin tuettaviin ja pelastettaviin pankkeihin. Tuki siis toimisi samoin ehdoin kuin muukin sijoitettava raha.

- Jos ovat huonossa kunnossa, ne voidaan fuusioida pois. Tai voidaan osakkeenomistajat poistaa ja omistus nollata. Sinne tulee tukevien maiden omistusoikeutta EVM:n kautta.

- Lisäksi täytyy liittää erittäin tiukka kontrolli siitä, miten tuettavien maiden varoja käytetään.

Professorin mukaan näin tehtiin Yhdysvalloissa onnistuneesti vuonna 2008.

Pankkeja on talouskriisin aikana kansallistettu muun muassa Yhdysvalloissa, Britanniassa, Saksassa, Ruotsissa ja Norjassa.

Professori on myös eri mieltä siitä, mikä on paras lähtökohta hoitaa pankkien tukirahan jako. Hänen mielestään ERVV:n eli väliaikaisen vakuusrahaston käyttäminen on virheellinen lähtökohta.

- EVM (pysyvä vakausrahasto) on oikea, koska se on osakeyhtiö, jossa Suomi on omistajana, taloustieteen professori Vesa Kanniainen huomauttaa.