1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Syyria

Kofi Annan: Syyria-sopu syntyi

"Verilöylyn on loputtava." Siirtymäkauden hallitukseen hyväksytään myös nykyisen hallinnon edustajia.

Kofi Annan keskustelussa Venäjän ulkoministerin Sergei Lavrovin ja YK:n pääsihteerin Ban Ki-moon kanssa Syyrian tilanteesta Genevessä 30. kesäkuuta.

YK:n ja Arabiliiton Syyrian-erityisedustajan Kofi Annanin mukaan Sveitsin Genevessä kokoontunut Syyria-kokous on päässyt sopuun väkivaltaisuuksien lopettamiseen tähtäävistä keinoista. Tavoitteena on uudistaa perustuslaki, järjestää vapaat vaalit ja muodostaa siirtymäkauden hallitus. Annanin mukaan hallitukseen saavat osallistua myös nykyisen hallinnon edustajat.

- En usko, että syyrialaiset valitsevat johtajikseen ihmisiä, joilla on verta käsissään, Annan vastasi tiedotustilaisuudessa kummasteluun nykyhallinnon edustajien mukaan ottamisesta.

Genevessä saavutetusta sopimuksesta on syntynyt jo erimielisyyttä. Yhdysvaltain ulkoministerin Hillary Clintonin mukaan sopimus lähettää presidentti Bashar al-Assadille selvän viestin siitä, että tämän on luovuttava vallasta. Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov painottaa puolestaan, ettei sopimukseen sisälly vaatimusta al-Assadin erosta.

- En ole iloinen. Olen surullinen Syyrian nykytilanteesta, mutta tänään saavutettu sopu on tyydyttävä, Annan kommentoi Genevessä pidetyn kokouksen tulosta.

Annan vetosi sekä Syyrian hallintoon että kapinallisiin, jotta nämä lopettaisivat verenvuodatuksen.

- Verilöylyn on loputtava. Kova työ alkaa nyt. Toivomme kaikkien Syyriassa työskentelevän kanssamme, jotta tappaminen loppuisi, Annan sanoi kokouksen päätteeksi.

Annan varoitti aiemmin, että Syyriassa viime vuonna alkanut konflikti saattaa levitä muihin Lähi-idän maihin ja laajemmallekin, ellei väkivaltaa saada loppumaan.

Kaikkiaan 16 kuukautta jatkuneen Syyrian kansannousun aikana on kuollut yli 15 000 ihmistä. Britanniassa päämajaansa pitävän ihmisoikeusjärjestön Syrian Observatory for Human Rightsin mukaan pelkästään lauantaina eri puolilla Syyriaa on kuollut yli 50 ihmistä, joista suurin osa siviilejä.