Intohimoja herättävän Torinon käärinliinan kopio esillä Savonlinnassa

Jeesuksen kuvana pidetty käärinliina on todettu vuoroin väärennökseksi, vuoroin aidoksi.

kulttuuri
Torinon Käärinliina.
EPA

Savonlinnassa on avattu kiisteltyä Torinon käärinliinaa esittelevä näyttely. Esillä Savonlinna-Säämingin seurakuntakeskuksessa on kopio käärinliinasta, jossa olevan mieshahmon monet uskovat esittävän Jeesusta. Sen alkuperäinen kappale on varmassa tallessa Torinossa.

Ensimmäiset tiedot neljän metrin pituisesta ja metrin levyisestä käärinliinasta ovat Ranskasta vuoden 1360 paikkeilta. Torinoon sen osti Italian kuningasperhe 1570-luvulla. Liina on kärsinyt vuosien mittaan vaurioita muun muassa tulipalossa.

Käärinliina herättää suuria intohimoja, ja se on todettu vuosien mittaan eri tutkimuksissa vuoroin väärennökseksi, vuoroin aidoksi.

80-luvun radiohiiliajoituksessa Torinon käärinliina todettiin tehdyksi keskiajalla. 2000-luvulla tehdyssä uudessa tutkimuksessa puolestaan todettiin, että aiempi testi olikin tehty vahingossa käärinliinaan keskiajalla ommellusta paikkakankaasta. Muun muassa siitepölyn perusteella tehdyn ajoituksen mukaan liina on 1500 - 3000 vuotta vanha ja peräisin Palestiinasta.

Muutama vuosi sitten italialaistutkijat tekivät puolestaan kokeen, jossa he pystyivät kopioimaan käärinliinan käyttämällä 1300-luvulla käytössä olleita menetelmiä. Tutkijoiden mukaan tämä todistaa liinan väärennökseksi.

Oulun yliopiston dosentin Juha Hiltusen mukaan käärinliinan aitouden puolesta todistaa se, että miehen hahmo näkyy kankaassa myös takapuolelta.

- Minkä ihmeen takia tehdä selkäpuolen kuva ja vielä alastonkuva? Jos tämmöisen olisi esittänyt taitelija keskiajalla, niin hän olisi joutunut auttamatta inkvisition kouriin esitettyään paljaspeppuista Jeesusta ja muuta. Ei semmoinen olisi tullut missään tapauksessa kysymykseen, toteaa Hiltunen.