Puolueiden kannatusluvut likipitäen ennallaan

Kokoomus jatkaa suurimpana puolueena Yle Uutisten kesäkuun kannatusarviossa. SDP on kuitenkin kirinyt jälleen hieman etumatkaa kiinni. Muutokset puolueiden kannatusluvuissa olivat ylipäätään hyvin pieniä.

politiikka
Puoluekannatus pylväsdiagrammina.
Yle uutisgrafiikka

Puolueiden järjestys uusimmassa kannatusarviossa pysyi entisenä. Kärkikaksikkona ovat päähallituspuolueet kokoomus ja SDP. Niiden etumatka opposition keskustaan ja perussuomalaisiin on edelleen selvä.

Muutokset puolueiden kannatusluvuissa olivat erittäin pieniä. Ne jäivät korkeimmillaankin alle puoleen prosenttiyksikköön ja mahtuvat selvästi kyselyn virhemarginaalin sisään.

Kokoomuksen kannatus on nyt 21,6 prosenttia ja SDP:n 20,8 prosenttia. Kun kokoomuksen luku hitusen laski ja SDP hieman nousi, kaventui puolueiden ero tämän vaalikauden niukimmaksi ja alle yhteen prosenttiyksikköön.

SDP kiri kokoomuksen kannoille jo Taloustutkimuksen Yle Uutisille tekemässä toukokuun mittauksessa.

Puheenjohtajan vaihto ei näy keskustan luvuissa

Keskustan kesäkuun luku on 16,5 prosenttia. Puolueen kannatus on pysynyt koko alkuvuoden käytännössä samana.

Puheenjohtajan vaihtuminen Mari Kiviniemestä Juha Sipiläksi ei näytä keskustan paikalleen jämähtämistä muuksi muuttaneen.

Perussuomalaisten suosion pitkään jatkunut rankka alamäki taittui jo edellisessä mittauksessa. Samaa kertoo myös uusin luku 15,6 prosenttia. Puolue on kuitenkin kaukana viime kesän 23:n prosentin huippulukemista.

Vihreiden Haavisto-lisä kadonnut

Vihreiden kannatus oli korkeimmillaan Pekka Haaviston avittamana presidentinvaalien aikoihin.

Haavisto on hiipunut lähes näkymättömiin eduskuntaryhmän puheenjohtajana ja kannatusluvut palailleet entisiksi. Kesäkuun luku on 9,2 prosenttia.

Käytännössä entisinä pysyivät myös muiden eduskuntapuolueiden kannatusluvut. Vasemmistoliitolle mitattiin 7,5 prosenttia, RKP:lle 3,9 prosenttia ja kristillisdemokraateille 3,7 prosenttia.

Puolueiden kannatusarvioon haastateltiin 2920 henkilöä, joista puoluekantansa kertoi 60,8 prosenttia.

Haastattelut tehtiin 4.–27.6.2012. Tutkimuksen virhemarginaali on suurimpien puolueiden osalta noin 1,6 prosenttiyksikköä suuntaansa.

Näin tutkimus tehtiin ja tarkat tulokset (pdf) (siirryt toiseen palveluun)