Suuronnettomuus oli lähellä Harjavallassa

Bolidenin tuotantolaitoksessa käytetään useita vaarallisia kemikaaleja, kertoo Satakunnan pelastuslaitos. Harjavallan keskusta sijaitsee vain noin kilometrin päässä kupari- ja nikkelisulatosta.

Kotimaa
Bolidenin tehdasaluetta
Jari Pelkonen / Yle

Bolidenin tuotantolaitoksen tulipalo olisi huonolla onnella aiheuttanut suuronnettomuuden Harjavallassa sunnuntaiaamuna. Päivystävän palomestarin Antti Halmelan mukaan laitosalueella säilytetään useita vaarallisia kemikaaleja.

- Siellä on esimerkiksi propaania, natriumhydroksidia ja oleumia. Harjavallan yrityspuistossa on useita muitakin vaarallisia kemikaaleja käyttäviä laitoksia.

Onnettomuudesta selvittiin säihkähdyksellä Bolidenin tehtaan henkilökunnan ripeän alkusammutuksen ansiosta. Tehtaassa oli palon aikaan noin 30 työntekijää.

- Henkilökunta piti myös pelastuslaitosta koko ajan ajantasalla. Kohde oli meille haasteellinen olosuhteiden vuoksi. Tulipalo oli useissa kerroksissa, Halmela kertoo.

Hän myöntää, että huonolla onnella suuronnettomuus olisi ollut mahdollinen. Bolidenin laitos sijaitsee noin kilometrin päässä Harjavallan keskustasta.

- Harjoittelemme vuosittain asukkaiden evakuointia.

Halmelan mukaan pelastuslaitos ja Turvatekniikan keskus Tukes valvovat Bolideniä ja muita Harjavallan yrityspuiston yrityksiä. Valvonnan perusteella Boliden on säilyttänyt vaarallisia kemikaaleja tehdasalueella asianmukaisesti.