1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kuokkavieraat

Niskavuoren markkinoilla ihastutti vanha raitti

Ensimmäinen Kuokkavierailu Hauholle Niskavuoren markkinoille oli uusille kävijöille mukava yllätys. Mukaan tarttui kesäkurpitsan ja perennan taimia. Häme on täynnä erilaisia kesätapahtumia, joita Kuokkavieras-kampanja esittelee.

Kuva: Maija Lumme

Hauhon Niskavuoren markkinoilla ja samalla Hämeen kyläpäivässä vierailivat ensimmäisinä Kuokkavieraina Marjo Kanerva (Riihivalkaman koulualueen kylät) ja Eija Laine (Letkun kylätoimi-kunta) Tammelan Kylät ry:stä.

Näin naiset kirjoittavat:

Lähdimme markkinoille ensi kertaa uteliaina ja vinkkejä hakien omiin tapahtumiin. Hauhon ja Wuoljoen Niskavuoren tiesimme  toki Suomi-filmien perusteella. Ja vuoden 2011 Hämäläiskylään Hauhon Wanhaan raittiin perinnemaisemineen olimme tutustuneet jo aiemmin virtuaalisesti kyläseminaareissa ym.

Vaikutelmia tapahtumasta

Vanhan Puukoulun alue oli suojaisa ja tilava markkinapaikka. Tunnelma oli leppoisa ja kojujen välissä reilusti tilaa katsella. Myyjien tuotevalikoima oli monipuolinen. Myynnissä oli runsaat kirpputorivalikoimat, vihanneksia, vaatteita, koristekäsitöitä ja elintarvikkeita. Vakiintuneilta torimyyjiltä kuulimme pelkästään positiivista palautetta järjestelyistä.

Saimme ostettua torilta vielä kesäkurpitsan taimiakin ja perennavalikoimat olivat monipuolisia. Mutta toisaalta tapahtumanjärjestäjiltä kuulimme, että heillä huolenaiheena oli rivitaloalueen kaavoitussuunnitelmat nykyiselle markkina-alueelle.

Markkinoilla valitaan Hauhon Sahtimestari ja vuoden Hauholainen. Tänä vuonna Hauhon Wanha raitti järjesti myös Vuoden hämäläisen kylän vaihtajaiset yhdessä Hämeen Kylien kanssa. Mieltämme lämmitti Tammelan Letkun kylän valinta vuoden 2012 hämäläiskyläksi.

Vanha raitti miellytti

Kuokkavierastapahtuman kohokohta oli tutustuminen ainutlaatuiseen perinnemaisemaan Hauhon Wanhaan raittiin Matti -oppaan johdolla.

Puutarhaharrastajana silmä lepäsi värikkäissä hyvin hoidetuissa puutarhoissa, talojen historia tuli tutuksi.

Ohikulkija ei voi ymmärtää kuinka suuren työn asukasyhdistys ja kiinteistöjen omistajat ovat tehneet miljöön kunnostamisessa ja hoitamisessa. Nytkin talkootehtävistä tiedotettiin joka tienhaarassa. Siinä vinkkiä toimintamallista perinnemaiseman kunnossapitoon ja hyödyntämiseen kotiseutumatkailussa!

Missä kyltit

Tapahtuman opastusta voisi parantaa ulkopaikkakuntalaisia ajatellen – yhtään kylttiä ei nyt näkynyt paikalle ohjaamaan.  Mutta paikalliset kyllä ystävällisesti neuvoivat.

Marjo Kanervan ja Eija Laineen kesä kuluu kesätapahtumien järjestämisessä, osallistumisessa muiden kylien tapahtumiin. Muu aika menee luontomatkailussa, marjastuksen ja sienestyksen parissa.

Tammelan kylät ry  edustaa kaikkia Tammelan 12 kyläyhdistystä sekä vapaa-ajan asukkaita. Toimintaan kuuluu mm. kunta – kylä yhteistyön kehittäminen, kotiseuturetkien järjestäminen ja kylien välisen yhteistyön syventäminen. Suurin ponnistus tähän mennessä on ollut kyläohjelman päivittäminen ja Kylä – kelpaa messujen järjestäminen v.2010.

Seuraava Kuokkavieras-tapahtuma on Pilpalan kylätori ja kyläkävely 6.7.