Murhaava heinäkuu Ylen Radio 1:ssä

kulttuuri

YLE Radio 1:n heinäkuun teemana on tänä vuonna murha. Aihetta käsitellään kulttuurin, psykologian, historian ja sosiologian näkökulmista. Teemakuukauden aloittaa Radioteatterin kuunnelma norjalaisen kirjailijan Karin Fossumin dekkarista_ Piru valoa kantaa_.

- Ajatus murhaavasta heinäkuusta lähti juuri dekkareista, joita ihmisillä on kesällä tapana lukea. Mutta huomasimme nopeasti, miten aihetta voi käsitellä laajasti monesta eri näkökulmasta. Jo pelkästään ooppera ja kirjallisuus pursuavat murhatarinoita, perustelee Radio 1:n ohjelmapäällikkö Kaj Färm.

Radio 1 on viettänyt vuodesta 2005 lähtien teemaheinäkuuta, jolloin valittua aihetta käsitellään laajasti erityyppisissä ohjelmissa. Ensimmäisenä teemana oli Punainen heinäkuu ja sitä on seurannut muun muassa jumalainen, karjalainen ja turkulainen heinäkuu.

- Tänä vuonna emme hakeneet mitään ajankohtaista aihetta. Viime vuonnahan teemana oli Turku kulttuuripääkaupunkivuoden vuoksi. Teeman avulla tuttuihinkin ohjelmiin saadaan erilaista lähestymiskulmaa, ja se virkistää niin kuulijoita kuin tekijöitäkin, sanoo Kaj Färm.

Kuluvan kuun puheohjelmissa on luvassa tarinoita muun muassa pyöveleistä, suomalaisesta terrorismista ja teinihomojen itsemurhista. Myös musiikkiohjelmissa syvennytään rikosten ja murhien maailmaan. Esimerkiksi Mysteerimusiikkia-sarjassa kuullaan musiikkia klassisista rikoselokuvista aina amerikkalaisten tv-sarjojen tunnussäveliin asti.