Jyrki Vainonen: Linnunpöntönrakentaja

Linnunpöntönrakentaja on omaelämäkerrallinen esseekokoelma, jonka kohteena ovat linnut, erityisesti kolopesijät. Jyrki Vainonen kertoo mainiosti siitä, miten pöntönrakentajan ja pönttöön pesivän linnun välille syntyy läheinen suhde ja jonkinlainen yhteys, kirjoittaa Juha Pikkarainen kirja-arviossaan.

linnut
Jyrki Vainonen: Linnunpöntönrakentaja -kansi
Jyrki Vainonen: Linnunpöntönrakentaja -kansiAtena Kustannus Oy

Suurimmalle osalle ihmisistä, myös minulle, linnuilla on aivan erityinen merkitys. Kaikenlaisten lintujen tekemisiä seurataan tarkasti. Keväällä muuttolinnut tuovat kesän tullessaan ja vievät sen syksyllä mennessään. Aikaisin keväällä kinastelin räkättirastaiden kanssa pesänteosta ja lopulta pääsimme yhteisymmärrykseen. Vähän myöhemmin mennessäni mökille huomasin västäräkin tehneen pesän mökin ovipielessä roikkuneeseen pieneen pajukoriin. Pesässä oli kuusi munaa. Oli selvää, ettei pesä voinut olla muutaman sentin päässä mökin ovesta, joten aloin siirtää sitä vähin erin turvallisempaan paikkaan. Aluksi västäräkit eivät ymmärtäneet asiaa ja pyrkivät väkisin mökin teranssille, missä pesä oli ollut. Yön aikana linnut löysivät porraspieleen siirtämäni pesän ja aamulla toinen linnuista oli hautomassa.

Seuraavan päivän aikana piti keksiä vielä uusi turvallinen paikka pesälle. Nappasin naulan kellarin seinään, mihin ripustin pesän. Muutaman tunnin etsiskelyn jälkeen linnut löysivät pesänsä, joka nyt oli turvallisessa paikassa. Lintuja häiritsemättä saatoin rauhassa seurata miten pesintä onnistuu. Juhannuksena poikaset olivat valmiita maailmalle ja yksi toisensa jälkeen ne lähtivät pesästä lentoon. Pesänsiirto-operaatio onnistui siis hienosti! Nyt västäräkin poikaset lentelevät mökin ympäristössä ja vanhemmat ruokkivat niitä puiden oksistossa.

Parhaiten tavalliselta lintuharrastajalta onnistuu erilaisten kolopesijöiden seuraaminen itserakentamiensa linnunpönttöjen avulla. Hyvänä apuna linnunpönttöjen rakentamisessa ja asettelemisessa metsään ja pihapiiriin on aivan tuore Jyrki Vainosen kirja nimeltään Linnunpöntönrakentaja. Kirjan on kustantanut Atena.

Linnunpöntönrakentaja on omaelämäkerrallinen esseekokoelma, jonka kohteena ovat linnut, erityisesti kolopesijät. Kirjansa saatesanoissa Vainonen kertoo, että linnuilla on ollut tärkeä sija hänen elämässään. Kiinnostus siivekkäisiin ystäviin on herännyt jo pikkupoikana 1970-luvulla isän innostamana. Lintuharrastus johti vuosikymmenien kuluessa satojen pönttöjen rakentamiseen ja ripustamiseen eri puolille Suomea, kaikille asuinpaikoille missä Vainonen on asunut. Viimeisin pesänripustuspaikka on Virrat, missä Vainosella on nykyään kesäasunto.

Mielestäni Jyrki Vainonen kertoo mainiosti siitä, miten pöntönrakentajan ja pönttöön pesivän linnun välille syntyy läheinen suhde ja jonkinlainen yhteys. Pöntöntekijä alkaa helposti jutella asukille ja kuvittelee linnun visertelyllään vastaavan puheeseen. Pöntönrakentaja alkaa myös suojella pönttönsä asukkaita pesärosvoilta, vaikka linnunmunien ja poikasten syöminen on aivan luonnollinen tapahtuma. Normaalisti vain pieni osa pesän munista lopulta johtaa aikuiseksi linnuksi asti. Pöntönrakentaja näin inhimillistää pöntön asukin ja toimii oikeastaan luonnonvastaisesti. Näin olen tehnyt itsekin. Raatailin kovasti siirtämäni pesän västäräkkien kanssa, vaikkeivät ne tietenkään puhettani ymmärtäneet. Olin myös aidosti iloinen, kun pesänsiirto onnistui.

Pöntönrakentaja pääsee hyvin lähelle luontoa harrastuksensa parissa. Tietysti voi muutamaan pönttöön rakentaa saranallisen seinän Vainosen tapaan, jolloin pöntön pesintää pystyy seuraamaan hyvinkin läheltä. Vainosen uusinta kirjaa lukiessa tulee mieleen, että lintuharrastus on hyvin keskeinen vaikuttaja tämän kirjailijalaadulle. Tavallisesti salattuun lintujen elämään tutustuminen on pannut tulevan kirjailijan mielikuvituksen liikkeelle ja tuloksena on ollut omintakeista ja vaikuttavaa tekstiä, harvinaista meillä Suomessa.

Jyrki Vainosen pieni ja hyvin kaunis kirjanen nimeltään Linnunpöntönrakentaja on mukava opaskirjanen lintujen ystäville mutta sopii kirja luettavaksi myös kirjallisuuden ystäville. Sen avulla voi oppia paljon pöntönrakentamisesta mutta myös siitä, miten pienikin asia voi vaikuttaa hyvän kirjallisuuden syntyyn. Antoisia lukuhetkiä ja pöntönrakennuspuuhia.

Yle Lappi / Juha Pikkarainen