Ulkomaisia marjanpoimijoita lisää Pohjois-Suomeen

Hyväksi ennakoitu mustikkasato tuo marjanpoimijoita Suomeen. Ensimmäiset poimijat saapuvat parin viikon päästä.

Kuva: Jarkko Riikonen / Yle Keski-Suomi

Pohjois-Suomeen tulee täksi kesäksi selvästi aiempaa enemmän ulkomaisia marjanpoimijoita. Syynä on hyväksi ennakoitu mustikkasato. Kainuulaisyritykset Kiantama, Ber-Ex ja Kainuun Tuote ovat kutsuneet maahan yhteensä 1 099 poimijaa, jotka työskentelevät Kainuussa, Koillismaalla ja Itä-Lapissa.

Pääosa kutsutuista on thaimaalaisia, mutta tänä vuonna saapuu paljon myös ukrainalaisia poimijoita. Myöhäisen marjojen kypsymisen takia osa poimijoista saapuu noin viikkoa ennen mustikan poiminnan alkua. Lennot Thaimaasta Suomeen on hankittu etukäteen. Ensimmäiset poimijat tulevat Kainuuseen parin viikon päästä. Varsinainen marjastus alkaa heinä-elokuun vaihteessa.

- Mikäli tuloja ei kerry, poimijoiden ei tarvitse maksaa ruuasta eivätkä majoituksesta, kertoo Jari Valtanen Kainuun Tuotteesta.

Myös suomussalmelaiselle Kiantama Oy:lle ja sotkamolaiselle Ber-ex Oy:lle saapuu poimijoita Thaimaasta. Riitan Herkku-konserniin kuuluvan Kainuun Tuotteen poimijoista suurin osa on ukrainalaisia, loput thaimaalaisia.  Valtakunnallisesti Riitan Herkku -konserni on kutsunut Suomeen 700 ulkomaalaista poimijaa, kun viime vuonna heitä oli 610. Poimijoita on kutsuttu lisäksi Ruotsiin.