1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Kesädösä vie elämyksiä Kotkan nuorille

Kirjastoauto Ilona ja nuorisotoimen pakettiauto kiertävät tämän viikon ympäri Kotkaa nuorten parissa. Nuorisoa houkutellaan paikalle peleillä, musiikilla ja aurinkotuoleilla. Kesädösä on "parastettu" Kotkaan Helsingistä.

Kuva: YLE / Mari Pekkanen

Kotkan kaupunginkirjasto ja nuorisotoimi aloittivat maanantaina Kesädösä -kiertueen. Kiertueen tarkoituksena on tarjota viikon ajan kesätoimintaa nuorille. Tien päällä ovat kirjastoauto Ilona sekä nuorisotyön pakettiauto henkilökuntineen.

Maanantaina kiertue esittäytyi Kotkan torilla, jossa kirjastoauton uumeniin kirjoja selailemaan löysivät tiensä sisarukset Karelia ja Lumena. Karelia luki Avaruusseikkailua, kun taas Lumena kertoi, että ei ole vielä oppinut lukemaan.

- Kirjasto on minulle tuttu paikka, käyn siellä noin kerran kuussa. Historiahylly on kaikkein mielenkiintoisin paikka, Karelia hihkaisee.

Kesädösä hankkeen vetäjä Satu Hänninen kertoo, että nuoret kaipaavat kohtaamispaikkoja ja nyt he toimivat viikon ajan sellaisena.

- Toivon että nuoret tulisivat morjestamaan kirjastolaisia ja nuorisotyöntekijöitä, mutta myös kohtaamaan toisia nuoria.

Kirjaston ensisijainen tehtävä on tarjota tietoa, mutta myös elämyksiä. Kesädösä -kiertue menee Hännisen mukaan ehkä enemmänkin elämyksen puolelle.

- Helsingissä Kesädösä on kiertänyt hienolla menestyksellä vuodesta 2008 lähtien. Sieltä olemme varastaneet tai kuten me sanomme, parastaneet idean, Satu Hänninen nauraa.

Ilona virallisesti kesälomalla

Kirjastoauto Ilona on tällä hetkellä virallisesti kesälomalla, mutta se toimii Kesädösänä tämän viikon. Sisustusta on muutettu vähän kesäisemmäksi. Nuoria kiinnostavia kirjoja ja levyjä on laitettu enemmän esille.

- Kesädösä toimii tietysti samalla normaalina kirjastoautona, eli lainauksia ja palautuksia voi tehdä tänne. Myös muut kuin nuoret ovat tottakai tervetulleita, Hänninen kertoo.

Hänninen sanoo itse olevansa erittäin innostunut tulevasta Kesädösä -kiertueesta ja uskoo nuorisotyöntekijöidenkin olevan samaa mieltä.

- Tämä on heillekin uusi juttu, vaikka he kohtaavatkin nuoria päivittäisessä työssään.