Kyläkaupan säilyminen vaatii tahtotilaa

Loppuvuodesta 2010 kyläkauppa lakkasi kannattamattomana Ullavan kirkonkylältä. Kyläläiset päättivät perustaa osuuskuntavetoisen oman kaupan, jotta palvelut pysyisivät lähellä. Pienen budjetin toiminta vaatii sitoutumista.

ilmiöt
Kuvassa myyjä annostelee valmistiskiltä ruokaa asiakkaille
Kalle Niskala / Yle
Kuvassa myyjä annostelee valmistiskiltä ruokaa asiakkaille
Osuuskunnan pyörittämä M-Market Lukkari on toiminut kokonaisen vuoden Ullavan kirkonkylällä.

Nyt Ullavan Palveluosuuskunnan pyörittämä M-Market Lukkari on toiminut kokonaisen vuoden. Kylällä ollaan helpottuneita, kun ostokset voi tehdä taas lähellä.

Ilman uhrauksia ei kauppaliike ole päässyt jaloilleen. Paljon on tehty talkoilla ja paljon tehdään edelleen. Kaupan siivous on talkootyötä, kuten osittain hyllyjen täyttökin.

Suunnitelmissa siintää myös polttoainemyynnin aloittaminen, jolloin mittarikentän rakentamiseen tarvitaan jälleen kyläläisten työvoimaa. Palveluosuuskunnan puheenjohtaja Reino Herlevi arvioi, että takoista ei ihan vielä päästä.

- Varmaan seuraavat kaksi vuotta joudutaan tiettyjä hommia tekemään talkoilla. Siihen pyritään, että jossain vaiheessa tuotetaan voittoa, että pystytään palkalla teettämään töitä. Päätarkoitus ei ole voiton tuottaminen, vaan palvelut edulliseen hintaan.

Erilainen konsepti

Edellinen kauppias lopetti kylällä kaupanteon, koska kassaan kertyi liian vähän euroja. Kauppiaan mukaan Ullavan kirkonkylän väestöpohja oli liian pieni.

Väestöpohja ei ole parissa vuodessa isommin kasvanut, mutta kyläläisten oman kaupan konsepti onkin erilainen. Kyläläiset ovat osuusmaksun maksettuaan myös sitoutuneet kauppaansa. He kantavat euronsa mieluummin lähelle kuin kauas.

- Meillä on ollut sellainen tahtotila täällä, että tähän satsataan. Näyttää siltä, että ihmiset käyttävät tätä, niin eiköhän tämä pystyssä pysy. Kauppa pidetään pystyssä vaikka väkisin, vakuuttaa Reino Herlevi.

Kauppa pidetään pystyssä vaikka väkisin.

Reino Herlevi

Myymäläpäällikkö Liisa Virkkalan mukaan oman kaupan hinnat eivät ole ympäristön kauppoja korkeammat. Markettien tarjouksiin ei päästä, mutta "järkeviin" hintoihin kuulemma.

Veikkauspiste tulossa

Pieni kauppa pyrkii pärjäämään monipuolisuudella. Tuotteita on tarjolla utareliiveistä ruuveihin, ja saunankiukaista painepesuriin. Jota ei ole, se tilataan. Liisa Virkkala kehuu, että tänään tilatun saa huomenna ellei jo samana iltana.

M-Market Lukkarissa on videovuokraamon ja Kälviän apteekin sivupisteet, syksyllä (viikolla 36) marketissa voi myös veikata ja lotota. Osuuskunnan puheenjohtaja Reino Herlevi tituleeraakin kauppaa vanhan ajan sekatavarakaupaksi.

- Me myymme kaikkea mahdollista. Perimmäinen tarkoitus on, ettei tarvitsisi joka asiaan lähteä 50 kilometrin päähän.

Kaupassa itse tehdyt lounasruuat ovat olleet asiakkaiden suosiossa. Kylän vilkkautta lisäävät myös kahvila ja c-oikeuksin varustettu terassi Peukku. Peukussa juhlittiin viimeksi kesäkuun lopussa, 1-vuotispäivien kunniaksi. Peukun terassilla järjestetään jatkossa myös yhteislauluiltoja, jossa asiakkaat saavat eteensä laulujen sanat.