TAUSTA: Palvelinsali Helsingissä on hyvä ympäristölle - erinomainen Helsingin Energialle

Palvelinsali kaupungissa on esimerkillisen energiatehokas. Energiayhtiölle se on tuottava naapuri neljällä eri tavalla.

tekniikka
Hanasaaren voimala, HelsinkiYLE

Palvelinsali on energiayhtiölle loistava kumppani. Saliin myydään sähköä palvelinkoneiden pyörittämiseen ja kylmää vettä niiden jäähdyttämiseen. Talvisin kauppa on erityisen kannattavaa, sillä energiayhtiö saa palvelinkoneilta 20 asteeseen esilämmitettyä vettä. Lisälämmityksen jälkeen se on rahanarvoista kaukolämpöä.

Palvelinsalille yhtälö tarkoittaa energialaskujen pysymistä kohtuullisina.

Kuuma kylmäksi - hukkalämpö lisäarvoksi

Kesällä palvelinkeskuksen kaltaisesta kaukojäähdytysasiakkaasta on energiayhtiölle hyötyä, vaikka lämpöä on liiankin kanssa. Insinöörit ovat nimittäin kehittäneet tavan muuttaa lämpimän veden kylmäksi kohtalaisen tehokkaasti.

Absorptiojäähdytys yhdessä laitoksen vieressä kylmää vettä janoavan palvelinsalin kanssa helpottaa yhtä energiayhtiöitä jo vuosia vaivannutta taloudellista yhtälöä. Nykyisin monet yhteistuotantolaitokset joko pysähtyvät kesäksi tai ajavat tarpeettoman kuuman veden hukkaan mereen.

Hanasaaren kaltaisissa sähköä ja lämpöä tuottavissa yhteisvoimaloissa polttoaineen energiasta saadaan myytyä jopa 90%, jos sekä sähkölle, että lämmölle löytyy ostaja. Pelkäksi sähköksi polttoaineen energiasta saadaan alle puolet. Se on paitsi rajallisten luonnonvarojen tuhlausta, myös huonoa bisnestä.

Helsingin Energia: "Ei kylmää kivihiilellä"

Hanasaaren ja Salmisaaren voimalat ovat olleet viimeiset 5-6 kesää pysähdyksissä. Helsingin Energian lämmitysmarkkinoiden johtaja Marko Riipinen vakuuttaa, että kivihiilikattiloita ei aiota pistää tulille tulevinakaan kesinä, vaikka kaukojäähdytyksen kysyntä lisääntyy.

- Kesäisin absorptiojäähdytyskoneiden käyttämä lämpö tulee Vuosaaren yhteistuotantovoimalaitokselta ja/tai Katri Valan lämpöpumppulaitokselta. En näe mitenkään realistisena tai mahdollisena mallina, että Hanasaari tai Salmisaari ajaisi siksi, että se tuottaisi absorptiokoneille lämpöä.