1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Syyrian oppositio riitelee keskenään

Syyrian sisällä toimivat oppositioryhmät eivät hyväksy minkäänlaisia neuvotteluja maan nykyjohdon kanssa. Ryhmät boikotoivat Kairossa alkanutta kokousta, jossa pohditaan Syyrian vallanvaihdosta. Samaan aikaan sisällissodan uhriluku kasvaa.

Syyrian oppositiojohtaja Abdel Basset Sayda (kolmas vasemmalta) osallistuu muiden opposition jäsenten kanssa Kairon kokoukseen. Kuva: Khaled Elfiqi / EPA

Kairossa alkoi tänään maanantaina kaksipäiväinen kokous Syyrian tilanteesta. Paikalla ovat ulkomailla toimivien Syyrian oppositioryhmien edustajat sekä niitä tukevat Turkki, Irak ja Kuwait. Muut syyrialaiset kapinallisryhmät boikotoivat kokousta.

Kokouksen tarkoituksena on muodostaa yhteinen näkemys Syyrian vallanvaihdoksesta ja sen toteuttamisesta ja tavoitteista.

Syyrian sisäiset oppositioryhmät vastustavat kokousta, koska sen katsotaan tekevän myönnytyksiä Syyrian nykyiselle johdolle.

Kapinallisten muodostama Vapaan Syyrian armeija ja eräät muut ryhmittymät ovat lähettäneet kokoukselle kirjeen, jossa boikotointia perustellaan.

- Kieltäydymme tyystin kaikesta dialogista ja neuvotteluista tappajajoukkioiden kanssa, kirjeessä sanotaan.

Kirjoittajat arvostelevat myös Kairon kokouksen linjaa, joka torjuu ulkomaiden sotilaallisen puuttumisen Syyrian tilanteeseen ja  kapinallisten aseistamisen, ja hylkää ajatuksen humanitaaristen käytävien ja puskurivyöhykkeiden perustamisesta taistelevien ryhmien välille. Kirjoittajat sanovat neuvottelijoiden antautuneen Syyrian nykyjohtoa tukevien Venäjän ja Iranin tavoitteisiin.

Kokoukseen osallistuva Arabiliiton johtaja Nabil al-Arabi kehoitti syyrialaisia ryhmittymiä löytämään yhteisen linja ja olemaan hukkaamatta tilaisuutta yhdistyä.

Lauantaina Genevessä kokoontuneet suurvaltojen johtaja sopivat Syyrian rauhoittamisen "tiekartasta". Sekä Syyrian johto että kapinalliset pitivät suunnitelmaa epäonnistuneena.

Ihmisoikeusryhmä: Syyriassa jo 16 500 kuolonuhria

Syyrian kansannousun väkivaltaisuuksissa on kuollut jo yli 16 500 ihmistä, sanoo ihmisoikeusryhmä Syrian Observatory for Human Rights.

Järjestön mukaan kuolleista 11 486 on siviilejä, 4 151 hallituksen sotilaita ja 870 kapinallisten puolelle siirtyneitä sotilaita. Järjestö pitää kapinallistaistelijoita siviileinä.

Maanantaina kerrotaan ainakin viiden siviilin kuolleen yhteenotoissa.

Sunnuntai oli hyvin verinen. Ainakin 79 ihmistä sai surmansa. heistä suurin osa kuoli maan keskiosassa sijaitsevassa Homsissa, joka on ollut voimakkaan tulituksen kohteena.

Homsissa on paljon siviilejä loukussa taistelujen keskellä. Uutistoimisto AFP:n haastattelema Homsin asukas kertoo, että haavoittuneiden hoito on huonolla tolalla. Vammoja saaneiden siviilien raajoja joudutaan usein amputoimaan, koska niitä ei tarvikepulan vuoksi voida hoitaa muuten.