Uimakoulussa hytisten ja huitoen

Säät eivät ole suosineet tänä kesänä uimakoululaisia. Oli keli millainen tahansa, pienet uimarit saapuvat innokkaina rannalle. Ensin juostaan hiekalla niin että tulee hiki. Sitten uimapuvut päälle ja veteen puhaltamaan kuplia.

Kuva: Anu Rummukainen / Yle

Pohjois-Karjalassa on parhaillaan meneillään lähes jokaisessa kunnassa uimakouluja. Kontiolahden Lehmon uimarannalla märkäpukua päälleen pukee Iida Lasarov. Hän toimii yhtenä uimakoulun vetäjänä. Edessä on puolentoista tunnin opetus- ja leikkihetki.

- Eihän täällä pärjäisi ilman märkäpukua! Oikein kylminä ja sateisina päivinä olen miettinyt mahtaako ketään rannalle tulla. Kaikki ilmoittautuneet ovat tulleet jokaisena paikalle kuitenkin, satoi tai paistoi, toteaa Lasarov.

Kymmenen minuuttia kerrallaan vedessä

Useat vanhemmat jäävät rannalle katsomaan lapsensa touhuja. Kun lapset harjoittelevat tähtikelluntaa, vanhemmat huitovat itikoita ja vetävät takkinsa vetoketjuja ylemmäs.

- Luulen, että vanhemmille tämä on ollut epämiellyttävämpää kuin lapsille. Lapset eivät edes huomaa sadetta, vanhemmat saattavat odottaa autossa piilossa sateelta, kertoo Iida Lasarov.

Kymmenen minuuttia vedessä on mennyt. Lapset tulevat rannalle lämmittelemään. 7-vuotias Emmi Kortelainen toteaa, ettei vesi ollut kamalan kylmää, onhan vesipeto uinut joskus kylmemmässäkin vedessä.

- Eilen oli paljon itikoita, ja olihan se vesikin aika kylmää, tiivistää Emmi kesän uintimuistot.