Lääkeyhtiölle miljardisakot lääkehuijauksesta

Lääkejätti GlaxoSmithKline on saanut Yhdysvalloissa ennätyssuuret sakot. Miljardisakot tulivat luvattomasta markkinoinnista ja tietojen pimittämisestä viranomaisilta.

Ulkomaat
GlaxoSmithKlinen toimitiloja Yhdysvaltain Pennsylvaniassa.
GlaxoSmithKlinen toimitiloja Yhdysvaltain Pennsylvaniassa.GlaxoSmithKline / HO / EPA

Yhdysvalloissa lääkeyhtiö GlaxoSmithKline on tuomittu maksamaan kolmen miljardin dollarin, liki 2,4 miljardin euron sakot. Yhtiö tuomittiin kahden lääkkeen markkinoimisesta tarkoituksiin, joihin niitä ei ollut tarkoitettu. GSK ei ollut myöskään raportoinut viranomaisille Avandia-diabeteslääkkeestä. Kyseinen lääke määrättiin poistettavaksi Euroopan markkinoilta kaksi vuotta sitten.

Nyt kyseessä on Yhdysvaltain historiassa suurimmat sakot, jotka lääkeyhtiö on tuomittu maksamaan.

- Tämä ei ole tärkeä päätös vain siksi, että GSK:n toiminta oli törkeää ja sen maksettavaksi tulee nyt suuri summa. Tärkeä tuomio tämä on siksi, että olemme kuulleet aivan liian kauan lääketeollisuuden pitävän näitä sakkoja ja korvauksia maksuina, jotka kuuluvat bisneksen tekemiseen, kuvaillaan oikeuden lausunnossa.

Lääkärit saatiin määräämään yhtiön lääkkeitä tarjoamalla heille muun maussa matkoja Havaijille ja lippuja Madonnan konserttiin.

Carmin M. Ortiz

Syyttäjän mukaan GlaxoSmithKline markkinoi Paxil-nimistä lääkettä laittomasti lasten masennuksen hoitoon vuoteen 2003 saakka. Yhdysvaltalaisviranomaiset eivät olleet koskaan antaneet lupaa lääkkeen käyttöön alaikäisille.

Samoin yhtiö markkinoi Wellbutrin-lääkettä moniin käyttötarkoituksiin kuten laihduttamiseen ja ADHD-oireisiin, vaikka viranomaiset olivat antaneet sille vain masennuslääkeluvan.

Lisäksi asianajajien mukaan GlaxoSmithKline oli lahjonut lääkäreitä.

- Lääkärit saatiin määräämään yhtiön lääkkeitä tarjoamalla heille muun muassa matkoja Havaijille ja lippuja Madonnan konserttiin, kertoo asianajaja Carmin M. Ortiz.

GlaxoSmithKlinella on liki 100 000 työntekijää yli sadassa maassa. Suomessa yhtiöllä on yli sata työntekijää. Pelkästään GSK Suomen liikevaihto oli viime vuonna 113 miljoonaa euroa.

Lähteet: AP, AFP, Reuters