Viitasaarella soi nykymusiikki

Tänään alkava Musiikin aika -festivaali tuo Viitasaarelle kansainvälistä väriä. Nykymusiikkitapahtumassa esiintyy alansa huippuja eri puolilta maailmaa. Juhlavuoden kunniaksi musiikki raikaa myös kyläläisten olohuoneissa.

nykymusiikki
YLE / Jarkko Riikonen

Viitasaarella alkaa tänään kolmaskymmenes Musiikin aika -festivaali. Viikon aikana tapahtumassa esiintyy iso joukko kansainvälisiä ja kotimaisia nykymusiikoita.

Juhlavuoden kunniaksi nykymusiikki viedään nyt lähemmäksi kyläläisiä järjestämällä niin sanottuja kotikonsertteja.

- Me viemme esiintyjät neljään yksityiskotiin ja yhteen kyläkouluun. Tarkoitus on viedä nykymusiikki lähemmäksi ihmisiä tuonne sivukylile, että Musiikin ajan ohjelmistoa ei tarvitse välttämättä lähteä seuraamaan kirkonkylälle saakka, kertoo tapahtuman toiminnanjohtaja Minna Huuskonen.

Musiikin aika -festivaaliin odotetaan viikon aikana jopa kolmeatuhatta kävijää. Huuskosen mukaan määrää on kuitenkin vaikea arvioida, ja yleisön määrä on viime vuosina vaihdellut tuhannen ja viidentuhannen välillä.

Suuri osa yleisöstä tulee maakunnan ja Viitasaaren seudun ulkopuolelta. Tänä vuonna myös esiintyjät ovat poikkeuksellisen kansainvälistä väkeä.

- Säveltäjiä tulee muun muassa Etelä-Koreasta, Italiasta ja Yhdysvalloista. Meillä on hyvin paljon monivuotisia vakiokävijöitä, jotka tukevat ympäri Suomen ja esimerkiksi Keski-Euroopasta. Kyllä paikkakuntalaisten osuus on hyvin pieni.

Musiikin ajan avajaiskonsertti järjestetään tänä iltana Viitasaaren kirkossa. Viikon aikana musiikki soi päivittäin ja tapahtumassa kuullaan useita kantaesityksiä. Musiikin aika -festivaali huipentuu viikonloppuna Einojuhani Rautavaara -kuorosävellyskilpailuun, jossa esitetään kuusi tapahtumaa varten sävellettyä teosta.