Saunakukat reikiä täynnä - toukkametsästys parhaimmillaan

Ötökät ovat rynnistäneet sankoin joukoin puutarhoihin ja kasvien kimppuun. Alkukesästä ötökkäkerääjät ovat löytäneet jo harvinaisia toukkia kuten kevätkaapuyökkösen.

Kuva: Timo Leponiemi / Yle

Millainen ötökkä- ja perhoskesä on tulossa, hyönteisharrastajat eivät vielä täysin yksimielisiä. Jos nyt ryöpsähtää lämmin jakso, kasveja syöviä ötököitä tulee todella paljon, sillä lajeja on runsaasti liikkeellä.

Saunakukalla toukkana elävä kevätkaapuyökkönen (Cucullia chamomillae) on rynnistänyt tänä kesänä perhosharrastajien suosioon. Toukkia on löytynyt runsaasti ainakin pääkaupunkiseudulta, Tuusulasta ja Kotkasta. Toukka tekee saunakukan keskelle reiän.

- Tämä perhosuutuus löydettiin Suomesta ensimmäisen kerran vuonna 2004, ja sen jälkeen aikuisia on tavattu 10-15 yksilöä lähinnä Uudeltamaalta. Etelä-Hämeestä ensimmäinen aikuinen löytyi tänä keväänä. Tänä kesänä toukkia on löydetty jo useita satoja. Itsellänikin on kerättynä jo 80 toukkaa, kertoo harrastaja Timo Leponiemi.

Hän kerää tietoja kevätkaapuyökkösen havaintopaikoista timo.leponiemi@yle.fi. Kerro paikkakunta ja havaintosi toukista.

Lisää toukkia tulossa

Alhaiset yölämpötilat ovat hidastaneet kiitäjien ja yöperhosten liikkumista.

- Kylmä kevät ja alkukesä ovat saattaneet kasvit ja ötökät epätahtiin. Kukkivat kasvit ovat parhaimmillaan, mutta monet toukat eivät ole vielä aloittaneet. Esimerkiksi yöperhoset ovat jäljessä. Ja esimerkiksi neitoperhosen toukkavaihe on vasta tulossa, toteaa Martti Kuisma, perhosharrastaja.