1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Malin ulkoministeri: Islamistien toimet eivät jää rankaisematta

Mali aikoo tehdä kaikkensa valloittaakseen maan pohjoisosan takaisin. Maan ulkoministeri tuomitsi islamistien toimet rikoksiksi ihmisyyttä vastaan.

Länsi-Afrikassa sijaitseva Mali tekee kaiken voitavansa, jotta se saisi takaisin enemmistön maansa pohjoisosasta. Näin sanoi Malin ulkoasiainministeri Sadio Lamine Sow maanantaina uutistoimisto AFP:n mukaan.

Malin pohjoisosa on tuaregiheimon valtaama ja nyt pääosin islamistien hallitsema.

- Teemme kaiken voitavamme saadaksemme alueemme takaisin. Otamme kiitollisena vastaan kaiken avun valloittaaksemme alueet takaisin - kunhan toimet ovat hyväksymämme linjan mukaisia, Sow sanoi AFP:lle vieraillessaan Algeriassa.

Sow ei kuitenkaan puhunut missään vaiheessa sotilaallisesta väliintulosta. Hän ei myöskään halunnut kommentoida, kun häneltä kysyttiin Algerian mahdollisuudesta ottaa osaa sellaiseen operaatioon.

Algerian Afrikan-suhteista vastaava ministeri Abdelkader Messahel sanoi, että Algeria on työstämässä poliittista ratkaisua, jonka molemmat maat uskovat olevan yhä mahdollinen.

Ulkoministeri Sow tuomitsi Pohjois-Malin kaupunkeja hallitsevat aseelliset ryhmät ”aseistautuneiksi terroristeiksi”.

- He raiskaavat naisia, ryöstävät pankkeja ja johtavat tuhon sotatoimia, hän sanoi. Sow lisäsi, että teot ovat rikoksia ihmisyyttä vastaan, ja että ne eivät jäisi ilman rankaisua.

Kokous Malin kriisin vuoksi

Ansar al Din -ryhmän islamistit ovat tuhonneet Pohjois-Malin Timbuktun muinaisia hautausmuistomerkkejä, koska pitävät niitä Allahin pilkkana. Maanantaihin mennessä ryhmä oli tuhonnut ainakin kahdeksan kaupungin 16 Unescon listaamasta mausoleumista. Lisäksi lukuisia hautausmuistomerkkejä on tuhottu.

Länsi-Afrikan johtajat pitävät tulevana viikonloppuna kokouksen keskustellakseen Malin kriisistä. Tapaaminen järjestetään lauantaina Burkina Fason pääkaupungissa Ouagadougoussa. 

Kokoukseen osallistuvat Burkina Fason lisäksi Benin, Liberia, Niger, Nigeria ja Togo sekä Norsunluurannikon presidentti Alassane Ouattara.