Lasten leikeillä ei ole kulttuurirajoja

Pallo saattaa pysyä eteläeurooppalaisten hallussa paremmin, mutta käytännössä pohjoisen lasten leikit eivät muista poikkea. Lapset ympäri maailmaa haluavat leikkiä ja leikki auttaa heitä ymmärtämään toisiaan. Lapset oppivatkin kansainvälisyyttä ja sosiaalisia taitoja leikin avulla.

Kuva: Yle

Kansainväliselle työleirille osallistuvat nuoret leikittävät suomalaislapsia tällä viikolla omien maidensa tyyliin. Poriin saapunut katalonialainen Aleix ei usko kulttuurieroilla olevan suurta merkitystä leikkeihin.

- Me pelaamme kataloniassa paljon pallopelejä ihan ilmastostakin johtuen. Siinä kulttuuri ehkä näkyy, mutta käytännössä lapset ovat samanlaisia Suomessa ja Espanjassa. Toisten kanssa pelaaminen auttaa ymmärtämään kulttuureja ja kansainvälistymään.

Leikki auttaa kokeilemaan uutta

Kansainvälisen nuorisojärjestö Allianssin leirivetäjä Sanni Karttunen on samoilla linjoilla. Vaikka kommunikaatio lasten välillä ei kielimuurista johtuen sujuisi, niin yrittäminen antaa rohkeutta kohdata uusia ihmisiä. Itse leikeillä ei ole väliä, kunhan mieli pysyy avoimena.

- Mielestäni oma kulttuuritausta ei vaikuta niin paljon, koska leikit ovat niin samanlaisia eri kulttuureissa. Tärkeintä on, että ollaan avoimia, halutaan pitää hauskaa yhdessä, tutustutaan uusiin ihmisiin ja kokeillaan uusia tapoja leikkiä.

Tekniikka ei ole syrjäyttänyt mielikuvitusta

Kymmenien vuosien leikkikokemuksen omaava ryhmäperhepäivähoitaja Oili Sairanen on huomannut, että lapset löytävät yhteisen sävelen leikeissä helposti. Lasten leikittömyydestä ei tarvitsekaan hänen mukaansa kantaa huolta. Mielikuvitusta riittää vaikka lapsille tarjotaankin nykyään niin paljon valmiina. Myös tekniikalle on sijaa lasten elämässä.

- Tekniikassa on hyvä pysyä mukana ja se on tärkeä osa lasten tulevaisuutta. Mutta kyllä ikätaso pitäisi huomioida tekniikan käytössä ja varsinkin internetissä. Itse olen vapaan leikin kannattaja mitä suurimmassa määrin. Siinä sosiaaliset taidot kehittyvät erityisen hyvin ja siinä opitaan niitä taitoja mitä tarvitaan jatkossakin elämässä, koulumaailmassa ja työelämässä.