Uusi fossiililöytö voi mullistaa käsityksen dinosaurusten ulkonäöstä

Pieni megalosaurus-dinosauruksen fossiili antaa tutkijoille voimakkaan todisteen siitä, että sulkapeite oli dinosauruksilla hyvin yleinen. Yhä vanhemmilla dinosauruksilla on todettu lintumaisia piirteitä.

tiede
Kalkkikivilaatasta löytynyt Sciurumimus-dinosauruksen fossiili.
Kalkkikivilaatasta löytynyt Sciurumimus-dinosauruksen fossiili.H. Tischlinger / Jura Museum Eichstatt

Baijerista, Etelä-Saksasta hiljattain tehty fossiililöytö on mullistamassa tutkijoiden käsityksen dinosaurusten ulkonäöstä. Monet tutkijat uskovat löydön perusteella, että kaikilla dinosauruksilla oli sulkapeite.

Baijerilaisesta kalkkikivikerrostumasta löydetty Sciurumimus albersdoerferi -fossiili on tutkijoiden mukaan täydellisin Euroopasta tehty teropodin, eli lihansyöjädinosauruksen löytö. 170 miljoonaa vuotta sitten elänyt yksilö oli nuori, pituudeltaan vain 70-senttinen ja käytti ravinnokseen hyönteisiä ja muita pikkueläimiä.

Sciurumimuksen jäänteet ovat hyvin säilyneet ja sen ihon yksityiskohdat paljastuvat tarkoille tutkimuslaitteille. Otus on ollut kauttaaltaan sulkapeitteinen.

Tämä seikka on saanut tutkijat innostumaan, sillä Sciurumimus on luokiteltu megalosaurukseksi. Tähän saakka on arveltu, että höyhenpeite on ollut vain teropodien alalahkolla coelosaureilla.

Sciurumimus on myös hyvin varhainen megalosaurus. Tästä voi päätellä, että myös siitä kehittyneet myöhemmät lajit olivat sulkapeitteisiä.

- Kyseessä eivät olleet sulat tavanomaisessa merkityksessä, vaan eräänlaiset protosulat, samankaltaiset kuin nykyajan linnunpoikasilla, sanoo paleontologi Oliver Rauhut Bayerische Staatssammlungista.

- Saamme jatkuvasti lisää tietoa siitä, kuinka syvällä muinaisten eläinten sukupuussa lintujen tunnuspiirteet ovat. Tässä vaiheessa ketään ei enää hämmästyttäisi varmuus siitä, että kaikilla dinosauruksilla olisi ollut sulkapeite, Rauhut jatkaa.

Sciurumimus albersdoerferi -löydöstä kerrotaan Proceedings of the National Academy of Sciences -tiedejulkaisussa.

Lähteet: Yle Uutiset