1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Paikallisradioiden uudistus ei kunnioita kuuntelijaa

Paikallisuus hupenee yksityisistä paikallisradioista. Juhannuksena historiaan jäivät muun muassa sellaiset kanavat kuin Radio 957 Tampereella ja Radio Sata Turussa. Paikallisradion uranuurtaja pitää ohjelman yhdenmukaistumista kuuntelijoiden aliarvioimisena.

Kuva: Yle

Tamperelainen Ari Rannisto kunnostaa tyttärensä kalaravintolaa Laukontorin rannassa. Rannisto oli perustamassa tamperelaista paikallisradiota Radio 957:aa vajaat 30 vuotta sitten.

Miehen mukaan kanavan muuttuminen Radio Cityksi vain sinetöi aiemmin tapahtuneen muutoksen.

- Jos ohjelman sisältö on se, että soitetaan musiikkia ja kerrotaan väliin paljonko kello on ja Helsingissä sattuu olemaan sama kellonaika kuin Tampereella, niin on aivan sama mistä ohjelma tehdään.

NMT:llä saunan lauteille

Suomalainen paikallisradiotoiminta käynnistyi vuonna 1985. Ensimmäisenä aloitti Lakeuden radio Nivalassa. Kohta perässä seurasivat monet muut, kuten helsinkiläinen Radio City ja tamperelainen Radio 957.

Ari Ranniston mukaan alkuaikojen ohjelmanteko oli uuden kokeilemista.

- Me lähdimme enemmänkin leikkimään sillä välineellä. Samaan aikaan tekniikka mahdollisti sen, että pääsimme isojen NMT-puhelimien avulla aivan reaaliaikaisesti ihmisten kotiin, saunaan tai ihan mihin tahansa. Luulen, että se oli sellainen leikki, joka oli hauskaa sen muutaman vuoden kun sitä kesti.

Enää kymmenkunta yksityistä

90-luvun puolivälistä lähtien paikallisradioiden omistus on keskittynyt. Radio Cityn omistaa nykyään SBS Finland.

Helsingin ja Tampereen lisäksi City laajeni nyt Jyväskylään, Turkuun ja Ouluun.

Sama yritys omistaa myös esimerkiksi radiokanava Iskelmän, joka kuuluu ympäri Suomea lähes 20 paikallisradioluvan turvin.

Pelkästään paikallisesti lähetettäviä yksityisiä radiokanavia Suomessa on enää runsaat kymmenen.