1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Syyria

HRW: Syyriassa kymmeniä kidutuskeskuksia

Syyriassa toimii ainakin 27 pidätyskeskusta, joissa vankien kidutus on systemaattista, sanoo ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch tuoreessa raportissaan. Järjestön mielestä Syyrian johto syyllistyy rikoksiin ihmisyyttä vastaan.

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch (HRW) on julkaissut laajan raportin Syyrian hallituksen ihmisoikeusrikoksista. Raportin mukaan maassa on ainakin 27 pidätyskeskusta, joissa vankien kidutus on systemaattista.

Raportissa on selvitetty ajanjaksoa viime vuoden keväästä tähän päivään, eli maan kansannousua.

Pidätyskeskuksia on raportissa lueteltu 27, mutta järjestön mukaan niitä on todennäköisesti enemmänkin. Useimpia niitä ylläpitävät maan neljä suurinta tiedusteluorganisaatiota, jotka tunnetaan yhteisnimellä "mukhabarat". Vankeja säilytetään myös stadioneilla, kouluissa sotilastukikohdissa ja sairaaloissa.

81-sivuiseen raporttiin on haastateltu yli 200 entistä vankia ja kapinallisten puolelle loikannutta vartijaa. Pidätyskeskuksista on myös satelliittikuvia. Monien keskusten johtajat tunnetaan nimeltä.

Raportissa selvitetään vankien kuulusteluissa käytettyjä kidutuskeinoja. Kidutustapoja mainitaan yli 20, ja moniin vankeihin on sovellettu useita tapoja. Vankien huonoon kohteluun kuuluvat myös erittäin täydet sellit, huono ruoka ja terveydenhuollon puuttuminen.

Suurin osa kidutetuista on nuoria miehiä, mutta kaltoinkohtelun kohteeksi joutuu myös naisia, lapsia ja vanhuksia, HRW sanoo.

Järjestön mukaan Syyrian johto hyväksyy kidutuksen ja vankien huonon kohtelun. Tämä merkitsee, että kyseessä on rikos ihmisyyttä vastaan, järjestö syyttää.

HRW vaatii, että YK:n turvallisuusneuvosto antaa valtuutuksen Kansainväliselle rikostuomioistuimelle ICC:lle, jotta se voi alkaa tutkia Syyrian tapahtumia. Syyria ei ole allekirjoittanut ICC:n perustamiseen johtanutta Rooman sopimusta, joten maan tapahtumien puiminen oikeudessa edellyttää YK:n turvallisuusneuvoston lupaa.

Kiina ja Venäjä ovat tähän saakka estäneet Syyriaa koskevat turvallisuusneuvoston päätöslauselmat.

HRW:n raportissa ei oteta kantaa Syyrian opposition mahdollisesti tekemiin ihmisoikeusrikoksiin.