Koe uusi yle.fi

Metsähanhen pyyntiin tulossa rajoituksia

Metsähanhen tulevan metsästyskauden pyyntiin on tulossa rajoituksia koko maassa. Maa- ja metsätalousministeriön asetusluonnoksessa metsähanhen metsästyskauden aloitus siirrettäisiin alkamaan 10.syyskuuta lajin pääasiallisilla pesimä-alueilla Pohjois- ja Itä-Suomessa. Muualla maassa metsähanhen metsästys alkaisi 26.syyskuuta.

Kotimaa
Metsähanhipari lennossa
Metsähanhipari lennossa.Raine Martikainen / Yle

Ministeriön esittämään pesimä-alueeseen kuuluvat Lapin ja Kainuun maakunnat sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnasta Kuusamon, Pudasjärven ja Taivalkosken kunnat. Pohjois-Karjalan kunnista Ilomantsi, Juuka, Lieksa ja Valtimo.

Ministeriön asetusluonnos lähti lausuntokierrokselle heinäkuun 2. päivä. Rajoitusten tavoitteena on vähentää taantuneeseen metsähanhikantaan kohdistuvaa metsästyspainetta sekä pesimäalueilla että muuton aikaisilla levähdysalueilla.

Metso ja riekko suojellaan etelässä

Ministeriö valmistelee tulevan syksyn metsäkanalintujen metsästysrajoituksia kahdessa vaiheessa. Nyt lausuntokierrokselle lähetettiin asetusluonnokset niiden alueiden osalta, jossa metson ja riekon metsästys on tarpeen kieltää kokonaan.

Ministeriö esittää metson metsästyksen kieltämistä kokonaan kolmeksi vuodeksi Varsinais-Suomen maakunnassa ja suurimmassa osassa Uudenmaan maakuntaa. Metson metsästys on näillä alueilla ollut pääsääntöisesti kiellettyä jo usean vuosikymmenen ajan.

Riekon metsästys esitetään kiellettäväksi kokonaan Etelä-Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Keski-Suomen, Pohjanmaan, Pohjois-Karjalan ja Pohjois-Savon maakuntien alueella. Riekkokanta on taantunut viime vuosikymmeninä voimakkaasti Länsi-, Itä-, ja Keski-Suomessa. Näillä alueilla viime vuoden hyvä pesimämenestys ei olennaisesti muuttanut aiemmin tapahtunutta kannan taantumista.

Pohjoisen kanalinturajoitukset selviävät elokuussa

Heinäkuun lopulla laskettavilla riistakolmiolaskennoilla saadaan ajantasaiset tiedot kesän pesimämenestyksestä. Jos laskentatulosten perusteella näyttää tarpeelliselta, ministeriö voi yhteistyössä Suomen riistakeskuksen kanssa valmistella metsästysrajoituksia myös muille alueille.

Tällöin nämä asetukset lähetetään lausuntokierrokselle elokuun puolivälin jälkeen, ja koskevat lähinnä metsästysajan lyhentämistä lokakuusta.

Pohjois-Suomessa kanalintukanta on kohtuullisen hyvällä tasolla viime kesän hyvin onnistuneen pesinnän ansiosta. Myös riekkokanta oli kasvanut muutaman erittäin heikon vuoden jälkeisestä aallonpohjasta.

Laki velvoittaa kuulemaan metsästäjiä

Metsästysaikojen rajoittamisjärjestelmä uudistettiin viime vuonna voimaan tulleen riistahallintouudistuksen yhteydessä. Ministeriö pyrkii asetusten avulla varmistamaan, että metsästystä harjoitetaan metsästyslaissa säädetyn kestävän käytön periaatteen mukaisesti.

Ennen asetuksen antamista ministeriön on kuultava niitä riistanhoitoyhdistyksiä, joita esitetty metsästyskielto koskee.

Riistanhoitoyhdistysten kuulemista varten Suomen riistakeskus järjestää internetkyselyn, jonka kautta riistanhoitoyhdistykset voivat antaa lausuntonsa sähköisesti.

Yle.fi-etusivulla juuri nyt:

Tehtävänä tulevaisuus

Goodbye, kuukkelimetsä: Hakkuukiistat palasivat Suomeen, kun biotalous jauhaa puuta rahaksi

Ilmoitus laukauksista

Lontoon joukkohysteria: Poliisi etsii asemalaiturilla olleita miehiä

Egyptin moskeijahyökkäys

Egyptin presidentti julisti suruajan: "Moskeijaisku kostetaan äärimmäisellä voimankäytöllä"

NHL

Jere Lehtisestä tuli neljäs suomalaispelaaja, jonka pelipaita nostettiin NHL-hallin kattoon