Siilifolk kuuluu ja kouluttaa

Kursseja järjestetään jopa kaksivuotiaille. Kansantanssiin kaivattaisiin ammattimaisempaa opetusta.

kansantanssit
Lapsia ringissä, opettaja viulu kädessä
Anja Hiltunen / Yle

Kansanmusiikkifestivaali Siilifolk on saanut tukevan jalansijan alan suomalaisten tapahtumien joukossa. Toista kertaa järjestettävän tapahtuman tavoite on 10 000 kävijää.

Aurinkoiseksi muuttunut sää helli Siilifolkin yleisöä ja esiintyjiä Siilinjärven torilla festivaalin avajaispäivänä. Kansanmusiikki tuntuu kiinnostavan yleisöä.

Festivaaleilla esiintyy niin valtakunnallisesti tunnettuja nimiä, kuten Juha Tapio ja tangokuninkaalliset Kirsi Rissanen ja Erkki Räsänen kuin maakunnan omia tähtiä mestaripelimanni Erkki Vepsäläinen ja Kalevi Kainulainen.

- Talkoolaisia, pelimanneja, runonlausujia ja tanssijoita on vapaaehtoisina mukana puolentuhatta. Heidänkin panostaan ajatellen kyseessä on merkittävä tapahtuma, festivaalijohtaja Liisa Väätäinen kertoo.

Katsomoon tai kurssille

Siilifolkissa on mahdollista opiskella laulua ja soittoa. Aikuisten laulukurssille oli kymmeniä ilmoittautuneita, ja lasten näppäilykurssille osallistui melkein parikymmentä 2-9-vuotiasta lasta.

Näppäilykurssilla kasvatetaan uusia kansanmuusikoita – tai ainakin annetaan harrastamisen siemen.

Kansantanssiopettaja hakusessa

Kansanmusiikkia harrastetaan innokkaasti Pohjois-Savossa. Melkein joka kansalasiopistossa on mahdollisuus opiskella kansanmusiikkia, -laulua ja -tanssia.

Liikunnanohjaaja ja kansantanssiohjaaja Mia Tuovinen kertoo, että Pohjois-Savossa on monia kansantanssin aikuisryhmiä.

- Ongelmana on se, että Pohjois-Savossa ei tällä hetkellä ole ammattimaista kansantanssiopettajaa, joka alkaisi kasvattaa uutta kansantanssijapolvea. Toiveena on löytää sellainen Oulun ammattikorkeakoulun kansantanssiopettajakoulutuksesta.

Kansantanssi on kansanmusiikin tavoin uudistunut. Se ei ole piirissä pyörimistä, vaan kansantanssiesitykset ovat ohjelmallista näyttämötaidetta, Tuovinen kertoo.

Kansantanssi on myös ottanut vaikutteita muun muassa paritanssista ja muista tanssilajeista sekä voimistelusta.