Festivaalien sähkönkulutus vähenee

Suurissa konserteissa käytettävät valaisimet eivät ole enää niin sähkösyöppöjä kuin ennen. Vähäisempi sähkönkulutus on uuden tekniikan ansiota. Moni muu asia festivaaleilla säilyy ennallaan.

Kotimaa
Robin Imatralla
Iltalehden mukaan Robinin keikka Imatra Big Band -festivaaleilla oli "kaaos". Toiminnanjohtaja Pekka Laasonen kummastelee uutisointia.Yle Etelä-Karjala

Imatra Big Band Festivaalien päälavan paikka on säilynyt samana vuodesta toiseen. Aluetta on päivitetty siinä vaiheessa kun parkkipaikka muuttui puistoksi. Ympäristö on muovautunut vuosien saatossa.

Myös tekniikka muuttuu vuosien varrella. Suurista paljon lämpöä tuottavista valonheittimistä on siirrytty Led-lamppuihin. Led-valoille riittävät huomattavasti ohuemmat sähkökaapelit. Festivaalien ekologisuus paranee, kun sähkön tarve vähenee.

Ammattilaiset puikoissa

Kuluttivatpa valot sähköä vähän tai paljon niiden taustalla on oikea ihminen. Valoja ohjaa joko bändin oma valoteknikko tai ammattilainen festivaalien puolesta.

-Usein festivaalikonsertit ovat valojen improvisointia, joten valoteknikolta vaaditaan korvaa ja visiota. Hyvien valojen tekeminen vaatii rytmitajua, sanoo Imatra Big Band Festivalin tuotantopäällikkö Ville Koho.

Äänitekniikasta huolehtii Imatra BB Festivaalilla neljä ääniteknikkoa. Yksi työskentelee yleisön seassa, yksi lavan vieressä ja kaksi huolehtii vaihtojen aikana siitä, että mikrofonit menevät oikeille paikoilleen lavalla. He myös vaihtavat lennossa keikan aikana rikkoutuneita mikrofoneja ja piuhoja.

Ongelmiin on varauduttu

Mahdolliset tekniset ongelmat on otettu festivaaleilla huomioon. Miehityksen pitää olla pätevää ja sitä pitää olla riittävästi, ettei yksi sairastapaus aiheuta harmia. Kalustoa on varattu tuplasti.

-Sekunnissa ei rikkoutunutta laitetta saada vaihdettua, mutta kaikelle on olemassa varalaite, kertoo tuotantopäällikkö Ville Koho.

Ukkoseen varautuminen on lähinnä turvallisuuslähtöistä. Jos sähköverkosta katoaa sähkö, niin konsertti keskeytyy. Suoran ukkoseniskun aiheuttama sähkökatko on epätodennäköinen, koska tapahtuma-alue on niin lähellä voimalaitosta ja sähkö kulkee maakaapeleita pitkin.

Turvallisuuden vuoksi teltassa on agrikaattikäyttöinen varavalojärjestelmä. Sillä saadaan järjestettyä valaistus ja kuulutukset, vaikka sähköä ei muualta tulisikaan.