Häätö ei tule yllätyksenä

Asunnosta voi saada häädön maksamattomien laskujen tai häiriökäyttäytymisen takia. Vaikka haaste on jo takataskussa, ei silti ole myöhäistä maksaa vuokrarästejä.

häätö
Tampereen sähkölaitoksen maksumuistutus.
YLE Tampere

Lahden Talot Oy:n palvelupäällikkö Terttu Karppinen kertoo suurimman osan häätöhaasteista Lahden alueella tulevan vuokrarästeistä. Lahdessa fyysisiä häätöjä tehdään vuosittain toistakymmentä ja luku on Karppisen mielestä keskiluokkaa.

- Yli kahden kuukauden vuokrarästit peritään ja jos vaatimuksiin ei mitenkään reagoida, on ainoa keino hakea maksuja käräjäoikeuden kautta.

Häiriökäyttäytyminen on myös peruste haasteeseen ja häätöön. Karppisen mukaan valituksia tulee kuitenkin tulla useammalta henkilöltä, jotta asia viedään eteenpäin.

Häätöön johtaa myös asunnon tahallinen ja itse aiheutettu vahingoittaminen, mutta tällaisia tapauksia ilmenee Karppisen mukaan harvemmin.

Häädön saajalle jätetään haaste käräjäoikeuteen. Täältä haastemies vie haasteen asianomaiselle. Maksut voidaan kuitenkin hoitaa aina häätöpäivään asti.

- Siinä vaiheessa haaste voidaan vielä perua jos maksut hoidetaan kuntoon. Muuten siitä tulee käräjäoikeuden tuomio ja sen perusteella haetaan häätöä. Vuokrarästeistä menee kuitenkin aina asiakastietoihin merkintä, Karppinen muistuttaa.