Torilla soi yksinäinen haitari

Katusoittajat ilmestyivät ensikertaa Kemin kaupunkikuvaan viime kesänä. Tänä kesänä Kemitiimin palkkaamia soittajia on vain yksi. Heikki Leppäjärvi haitareineen on tuttu näky jo edelliseltä kesältä.

katusoittajat
Heikki Leppäjärvi viihdyttää hanurillaan Kemin kävelykadulla.
Janne Hallikainen / Yle

Viime kesänä Kemin kaupunkikuvaa värittivät useat katusoittajat. Monenlaista musiikkia oli kuultavissa sisäsatamasta uudelle torille.

Tänä kesänä kaupunkikeskusyhdistys Kemitiimi on palkannut vain yhden muusikon elävöittämään katukuvaa, sillä muita halukkaita musisoijia ei löytynyt.

Yksinäisenä soittajana häärii viime kesältä tuttu Heikki Leppäjärvi haitareineen. Nuori mies venyttää haitarillaan tuttuja sävelmiä torikansan iloksi. Hän on tyytyväinen kesän kulkuun heikoista säistä huolimatta.

- Hyvin tässä on mennyt. Aurinkoisena päivänä on ollut tunnelmaa torilla, kun ihmiset ovat hakeneet jäätelöä ja mansikoita. Paljon ollaan sään armoilla, mutta onneksi nyt paistaa aurinko lämpimästi, veistelee Leppäjärvi.

Ikivihreitä ja ensiesityksiä

Torielämää Leppäjärvi elävöittää tutuin sävelin. Satumaa ja Metsäkukkia kajahtavat ilmoille tottuneesti, mutta myös tuntemattomampaa haitarimusiikkia on kuuntelijoille luvassa.

Ohjelmisto perustuu tangoihin ja valsseihin sekä ikivihreisiin sävelmiin, mutta väliin Leppäjärvi ujuttaa hieman erikoisempiakin kappaleita.

- Esimerkiksi Pietro Frosinin haitarimusiikkia tulee jonkinverran esitettyä, kertoo Leppäjärvi.

Katusoittajan esityslistassa on aina sijaa toiveille ja niitä toteutetaan taitojen mukaan.

- Paljon tulevat ihmiset pyytämään jotain tiettyä kappaletta ja se on mukavaa. Joskus joutuu tarjoamaan eioota, kun ei ole kuullutkaan toivotusta kappaleesta ja joskus pitää pyytää palaamaan toiveeseen myöhemmin. Ensin pitää harjoitella kappale kotona ennenkuin viitsii julkisesti esittää, Leppäjärvi naureskelee.

Heikki Leppäjärvi on kesällä musisoimassa torilla päivittäin ilmojen salliessa.