Pitäisikö polkaista talkoot käyntiin?

Maan hallitus on käynnistämässä ennennäkemättömän syntyvyyskampanjan pikkukunnissa. Risto Lasila miettii vireillä olevan kuntauudistuksen sivumaininkeja.

Kuva: Yle

Suomessa kansa on tempaissut erilaisten asioiden puolesta moneen kertaan. Kansan käsi on ollut karttuisa. Sotien aikana ja niiden jälkeen täällä on aherrettu sotakorvauksista alkaen.

Onko Suomeen polkaistava nyt uusi talkoohenki, kun hallitus vaatii muun muassa jokaiseen kuntaan vähintäin 50 syntyvää lasta vuodessa? Muuten kunta kupsahtaa itsenäisenä. Palaan vielä sota-aikaan, sillä sotien jälkeen alkoi itsestään talkoohenki jyllätä. Lapsia syntyi ennätysmäärä, ilman sen kummempia valtiovallan ukaaseja. Tuli se kuuluisa suuri ikäluokka.

Mutta nyt on tosi kyseessä jälleen. Maan hallitus on jyräämässä kuntia yhteen, aivan kuin autuus alkaisi Hollolan hävittämisestä, Asikkalan upottamisesta, Sysmän kurittamisesta tai Heinolan nujertamisesta.

Hollolan "heikkous" on se, että siellä asuu muun muassa keskussairaalan kovatuloista väkeä, joka käy Lahden puolella töissä. "Pahan" raja täyttyy, sillä sairaalan pitäisi olla oman kunnan puolella, ettei 35 prosentin työssäkäyntimääritelmä täyty.

Ihme, ettei hallitus puuttunut vanhusten määrään ja antanut siitä ohjetta, kuinka paljon ikäihmisiä saisi enintään olla.

Suurin osa kunnista ei ilmeisesti tee yhtään mitään, sillä Päijät-Hämeen uusikunta-selvitys, ja sitä seuranneet kuntapäätökset olivat siksi vahvasti itsenäisten kuntien kannalla.

Tietysti kuntauudistusta voi media - lehdet - palstoillaan pehmittää. Niille kuntauudistus avaisi ainakin melkoiset - vuosia kestävät ilmoitusmarkkinat, kun verorahoilla jouduttaisiin kertomaan mistä kaukaa yhdistetty päivystävä kotipalvelu, lastentarha tai sossuvirasto milloinkin löytyvät.

Onko syksyllä kaikki toisin? Silloinhan käydään kuntavaalit ja kuntaliitoskysymys nousee niissä väistämättä esiin. 

Takavuosien jäljiltä talkoohenki on ikävä kyllä tässä maassa latistunut. Juuri sotien jälkeen Suomessa, ja nimenomaan Lahdessa, alettiin valmistaa tai paremminkin sanottuna kutoa, niitä kuuluisia hetekoita, jotka pitivät sitä tuttua natinaa alakertaan, kun yläkerran väki puuhaili niissä "talkooasioissa". Veikko Lavi muuten teki laulunkin siitä natisevasta hetekasta.