Tapaus Anton: Paavo Salonen haastaa Venäjän

Paavo Salonen kantelee jälleen Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen Anton-jupakassa. Salonen katsoo, että hänen sekä poikansa Antonin oikeuksia on loukattu useasti vuosia jatkuneen huoltajuuskiistan yhteydessä.

Kotimaa
Antonin isä Paavo Salonen

Kantelun kohteena ovat Venäjän presidentin lastenoikeusvaltuutettu Pavel Astahov sekä Venäjän valtio. Salosen mukaan molemmat ovat loukanneet hänen ja poikansa oikeuksia jupakan käänteissä.

Viimeksi lastenoikeusvaltuutettu Pavel Astahov loukkasi Salosta kesäkuun puolivälissä Venäjällä julkisuuteen antamassaan lausunnossa, jossa hän kritisoi Suomen tuomioistuinten päätöksiä. Haastattelussa Astahov väittää saaneensa tietoja mm. Anton Salosen terveyteen liittyvistä asioista. Astahov sanoo kehkeytyneen tilanteen aiheuttaneen lapselle henkisiä paineita.

Paavo Salonen sanoo kiistää jyrkästi Astahovin esittämien tietojen totuudenmukaisuuden. Hänen mukaansa ko. lausunto ei ole Astahovin ainoa venäläiselle lehdistölle antama haastattelu, joka sisältää virheellisiä tietoja.

- Noin korkeassa asemassa olevan henkilön tulee minun mielestäni puhua totta. Jossain vaiheessa raja tulee vastaan ja se tuli vastaan nyt. Tämän homman pitää loppua nyt Venäjälläkin, Salonen tuhahtaa.

Lisäksi Salonen epäilee, että hänen ja Rimma Salosen välistä huoltajuuskiistaa ohjaillaan Venäjältä käsin. Hän ihmettelee, miksi juuri Astahov ilmoittaa haastattelussa, että Vaasan hovioikeuden huoltajuuspäätökseen tullaan hakemaan muutosta.

Astahov sanoo haastattelussa Suomen oikeuslaitoksen päätösten olevan luonteeltaan valikoivia ja Suomen valtiovallan määräilevän pojan kohtalosta poliittisten intressiensä mukaisesti.

Noin korkeassa asemassa olevan henkilön tulee minun mielestäni puhua totta.

Antonin isä Paavo Salonen

Rajanylityskiista vihdoin EIT:n puntaroitavaksi

Astahovin lausunnot eivät ole ainoa asia, joista Salonen nyt kantelee. Hän aikoo hakea Venäjän valtiolta vastausta myös vuosia ihmettelemäänsä asiaan.

- Miksi minä ja Anton, Suomen kansalaiset, emme päässeet kotimaahan 14.4.2009? Tästä vaadin vastausta, että mikä oli syy, Salonen kertoo.

Paavo ja Anton Salonen pysäytettiin Venäjän ja Suomen rajalla täysin yllättäen, kun isä oli hakemassa poikaansa Venäjältä vuonna 2009. Venäjälle pojan oli kaapannut hänen äitinsä. Salosen mukaan kaikki rajanylitykseen tarvittavat asiakirjat olivat kunnossa ja silti heidän kotimatkansa pysähtyi maiden väliselle rajalle. Lopulta Anton ja hänen isänsä matkustivat rajan yli salaa suomalaisdiplomaatin kyydissä.

Salonen kertoo postittaneensa kantelun EIT:lle tiistaina.

Ulkoministeriö tietoinen kantelusta

Myös Suomen ulkoministeriö on saanut tiedon Salosen tekemästä kantelusta. Se ei kuitenkaan lähde kommentoimaan yksittäisten ihmisten tekemiä kanteluita julkisuudessa.

Ulkoministeriö kuitenkin muistuttaa myös venäläisiä viranomaisia siitä, että suomalaiset tuomioistuimet ovat riippumattomia. Ulkoministeriö lupaa nostaa asian esiin maiden viranomaisten välisissä keskusteluissa.

- Myös Venäjän lapsiasianvaltuutetulle esitellään mielellään Suomen oikeuslaitoksen toimintaa, lähetystöneuvos Teemu Turunen vastaa Yle Uutisille.