CERN valottaa tänään Higgsin hiukkasta

Euroopan hiukkasfysiikan tutkimuskeskuksen CERNin seminaarissa selviää tänään keskiviikkona, onko Higgsin hiukkanen viimeinkin löytynyt. Hiukkanen auttaisi löytyessään fyysikoita ymmärtään, miten koko maailmankaikkeus toimii. Parhaillaan käynnissä olevaa seminaaria voi seurata suorana lähetyksenä myös Yle Areenassa.

Hiukkasfysiikalle tärkeän Higgsin hiukkasen olemassaoloon odotetaan tänään keskiviikkona selvyyttä, kun asiaa puidaan Euroopan hiukkasfysiikan tutkimuskeskuksen CERNin seminaarissa. Higgsin hiukkasen olemassaoloa ei ole toistaiseksi pystytty todentamaan kokeiden avulla.

Fyysikot ovat kuitenkin saaneet paljon apua hiukkasen jäljittämiseen LHC-kiihdyttimellä, joka sijaitsee Euroopan hiukkastutkimuskeskuksen CERNissä Sveitsin Genevessä.

Maailmankaikkeutta selittävä nykyfysiikan perusteoria, eli niin kutsuttu standardimalli, nojaa oletukselle erityisestä alkeishiukkasesta, joka antaa muille alkeishiukkasille massan. Tämä Higgsin hiukkaseksi kutsuttu osanen auttaisi löytyessään ymmärtämään, miksi joillakin hiukkasilla on massa.

Higgsin hiukkanen auttaisin myös selittämään, miten koko maailmankaikkeus toimii.

- Higgsin hiukkanen antaa muille hiukkasille massan, mikä kuulostaa yksinkertaiselta. Mutta jos hiukkasilla ei olisi massaa, ei olisi myöskään tähtiä, eikä galakseja eikä atomeja. Koko universumi olisi aivan erilainen, Liverpoolin yliopiston fyysikko Tara Shears toteaa BBC:n eli Britannian yleisradioyhtiön verkkosivuilla.

Eri medioissa on huhuttu viime päivinä, että Higgsin hiukkanen olisi löytynyt. Viime joulukuussa CERNissä järjestetyssä seminaarissa kerrottiin jo, että hiukkasesta olisi nähty häivähdyksiä.

Nyt tutkijoilla on käytössään kaksi kertaa enemmän tietoa kuin vielä joulukuussa, joten hiukkasen olemassaololle on todennäköisesti saatu todisteita.

Euroopan hiukkasfysiikan tutkimuskeskus CERNin seminaaria voi seurata suorana lähetyksenä Yle Areenassa.