1. yle.fi
  2. Uutiset

Ilosaarirock suojelee Kuorinkaa

Ympäristöasioissa kunnostautunut Ilosaarirock on valinnut vuoden 2012 suojelukohteeksi kirkasvetisen Kuorinka-järven Liperissä. Heinäkuun puolivälissä Joensuussa järjestettävä festivaali on tiputtanut huimasti hiilidioksipäästöjään.

Kotimaan uutiset
Auringonottajia Kuorinka-järven rannalla.
Yle / Riikka Heikkilä

Ilosaarirockin hiilidioksidipäästöt lasketaan vuosittain ja päästöistä maksetaan kompensaatiota valittuun suojelukohteeseen. Vuoden 2011 festivaalin päästöjen kompensaatiosumma on 1500 euroa.

Summa käytetään Kuorinka-järven kunnostukseen Liperissä. Valtatie 9:n varressa sijaitseva Kuorinka on suosittu kalastus- ja virkistyspaikka. Kuorinka on tärkeä Natura 2000 -vesistö.

Festivaalin hiilidioksidipäästöt laskivat vuoden 2010 ja 2011 tapahtumien välillä kokonaisuudessaan 18 prosenttia. Ilosaarirockin kokonaispäästöt vuonna 2011 olivat 513 tonnia CO2-ekvivalenttia.

Tavoitteena estää Kuoringan rehevöityminen

Ilosaarirockin varojen avulla järvessä aloitetaan niittotalkoot. Kuoringassa kaislikko valtaa jo laajoja alueita. Suojelutyön tavoitteena on pysäyttää järven tilan muutos.

Aiemmin kesäfestivaali on lahjoittanut päästökaupan mukaisen kompensaatiosumman rauhoitetun rupiliskon suojeluun. Varoilla rakennettiin yhdeksän uutta lampea, ennallistettiin kaksi suota sekä syvennettiin ja nostettiin vesistöjä.

Ilosaarirock etsii suojelukohteita yhteistyössä Unescon Pohjois-Karjalan biosfäärialue-ohjelman ja Metsometsien monimuotoisuusohjelman kanssa.

Lue seuraavaksi