1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Osallistu

Millaista on suomalaisen lapsiperheen köyhyys?

Unicefin mukaan hyvän elämän mittareita ovat muun muassa kolme hyvää ateriaa päivässä, rauhallinen paikka tehdä läksyjä, pääsy internetiin ja harrastukset. Kykenevätkö vanhemmat tarjoamaan lapsille hyvän lapsuuden rakennuspalikat? Kuinka tiukoilla lapsiperheiden talous oikein on? Aiheesta lisää tänä iltana A-studiossa kello 21.05.

Osallistu
Näkkileipä ja lasi vettä ruokapöydällä.
Lapsilisä -projekti / Pienperheyhdistys ry

Eriarvoisuuteen törmää lapsikin varhain. 50-luvulla jokaisella luokassa saattoi olla vain yhdet kengät, mutta nyt joillakin on merkkifarkkuja ja statuspuhelimia kun toisella on aina kierrätysvaatteita. Nuoret tietävät, että herkemmin kiusataan niitä, joilla ei ole samanlaisia vaatteita tai tavaroita kuin muilla.

Kun perheiden etuisuuksia leikattiin 1990-luvun laman seurauksena niitä ei koskaan palautettu, vaikka on tullut lihaviakin vuosia. Tulonsiirrot lapsiperheille ovat jääneet jälkeen ja esimerkiksi neuvolapalvelut ovat kärsineet. Lasten asema ja nuorten syrjäytyminen jäävät vaalipuheisiin.

Köyhimpien joukossa on varsinkin yksinhuoltajia, alle kolmevuotiaiden vanhempia ja kolmen tai useamman lapsen perheitä. Vanhemman työttömyys pienentää tuloja nopeasti.

Unicef on selvittänyt lasten huono-osaisuutta myös 14 perustarpeen avulla. Hyvän elämän mittareiksi katsottin esimerkiksi kolme hyvää ateriaa päivässä, rauhallinen paikka tehdä läksyjä, pääsy internetiin, harrastus, mahdollisuus kutsua ystäviä kotiin syömään ja osallistuminen koulun retkille. Suomessa puutteita oli varsin vähän.

Mitä kuuluu hyvään lapsuuteen? Onko harrastaminen lapsen perustarve, jota yhteiskunnan pitäisi tukea?

12-vuotias Julia kertoi valokuvanäyttelystä Köyhyys lapsen silmin A-Studiossa runsas vuosi sitten. A-studio selvitti, mitä Julialle nyt kuuluu.

Lue seuraavaksi