1. yle.fi
  2. Uutiset

Bloomberg: Seuraavaksi hätäapua anoo Slovenia

Slovenian johto yrittää torjua kiihtyvät huhut siitä, että maa olisi ajautumassa finanssikriisiin. Maan talous on pitkälti riippuvainen Euroopan keskuspankin lainoituksesta.

talous
Slovenian pääministeri Janez Jansa hymyilee kameraa kohti
Slovenian pääministeri Janez Jansa saapui hyvillä mielin EU-kokoukseen Brysselissä 28. kesäkuuta.Julien Warnand / EPA

Sloveniasta on tulossa kuudes euromaa, joka anoo hätäapua muilta unionimailta. Tähän tulokseen ovat tulleet talousuutistoimisto Bloombergin haastattelemat asiantuntijat.

Slovenian vastaanottaman ulkomaisen velan korkotaso on noussut jo yli kuuden prosentin. Vaikka maan ulkomaanvelan määrä on muihin euromaihin verrattuna melko pieni - viime vuonna 47 prosenttia bruttokansantuotteesta - velkataakka kasvaa nopeasti.

Kansainvälinen finanssikriisi on koetellut pientä Sloveniaa rajusti. Vuonna 2009 maan BKT laski 8,1 prosenttia ja vielä kuluvalle vuodellekin OECD ennustaa kahden prosentin laskua. Slovenian budjettialijäämä oli viime vuonna 6,4 prosenttia.

Uuden iskun Slovenian taloudelle on aiheuttamassa maan suurin pankki Nova Ljubljanska Banka (NLB) joka on saanut valtiolta 380 miljoonan euron avustuksen ja tarvinnee vielä puolisen miljardia lisää, jotta se voi jatkaamaan talouselämän rahoittamista, Bloomberg kertoo.

Kesäkuun lopussa pääministeri Janez Jansa myönsi toimittajille, että Sloveniaa uhkaa "Kreikan skenaario". Myöhemmin hän on vakuuttanut maan tekevän kaikkensa, ettei hätäapupyyntöä tarvita, eikä vaaraa ole.

Hallitus onkin karsinut julkisia kuluja noin 800 miljoonalla eurolla. Julkisten alojen palkkoja ja kansalaisten sosiaalietuja on leikattu.

Vaikka Slovenia taipuisikin hakemaan hätäapua muilta euromailta, asiantuntijat eivät usko sen juurikaan pahentavan euroalueen laajempaa kriisiä. Pienen maan rahantarve ei olisi kovin suuri. Sitä paitsi asiantuntijoiden mielestä Slovenia on joka tapauksessa paremmassa tilanteessa kuin Espanja, Irlanti, Kreikka tai Portugali.

Bloombergin mukaan EU-komissio on jo keskustellut Slovenian tukemisesta. Vaikka virallista avunpyyntöä ei olekaan, epävirallisesti avun antamiseen voidaan jo varautua, kertoo saksalainen Der Spiegel -lehti.

Lähteet: Yle Uutiset

Lue seuraavaksi