1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Osallistu

Selittääkö Higgsin hiukkanen miten maailmankaikkeus toimii?

Euroopan hiukkasfysiikan tutkimuskeskuksen CERNin seminaarissa tutkijat uskovat, että Higgsin hiukkanen viimeinkin löytyi. Hiukkanen auttaa fyysikoita ymmärtään, miten koko maailmankaikkeus toimii. Millainen on sinun teoriasi maailmankaikkeuden standardimallista? Tehtiinkö nyt nykyfysiikan historiaa?

Osallistu
Hiukkasten törmäys visualisoituna monitorin ruudulla CERN:ssä
Hiukkasten törmäys visualisoituna monitorin ruudulla CERN:ssäFabrice Coffrini / AFP / Lehtikuva

Euroopan hiukkasfysiikan tutkimuskeskuksen CERN:n tutkijat ovat vakuuttuneita siitä, että hiukkasfysiikan perusteorian puuttuva osa, Higgsin hiukkanen, on löytynyt. Asiasta kerrottiin keskiviikkona Genevessä ja Lontoossa pidetyissä tiedotustilaisuuksissa.

Löytö on vasta alustava, mutta tutkijat uskovat aineiston olevan vakuuttavaa.

Maailmankaikkeutta selittävä nykyfysiikan perusteoria, eli niin kutsuttu standardimalli, nojaa oletukselle erityisestä alkeishiukkasesta, joka antaa muille alkeishiukkasille massan. Tämä Higgsin hiukkaseksi kutsuttu osanen auttaa ymmärtämään, miksi joillakin hiukkasilla on massa.

Higgsin hiukkanen auttaa myös selittämään, miten koko maailmankaikkeus toimii.

- Higgsin hiukkanen antaa muille hiukkasille massan, mikä kuulostaa yksinkertaiselta. Mutta jos hiukkasilla ei olisi massaa, ei olisi myöskään tähtiä, eikä galakseja eikä atomeja. Koko universumi olisi aivan erilainen, Liverpoolin yliopiston fyysikko Tara Shears toteaa BBC:n eli Britannian yleisradioyhtiön verkkosivuilla.

Higgsin bosonia on etsitty törmäyttämällä yhteen valtava määrä protoneja CERN:n hiukkaskiihdyttimellä.

Koska Higgsin hiukkasen merkitys maailmankaikkeuden toiminnalle on suuri, on sitä kutsuttu jopa jumalhiukkaseksi.

Helsingin yliopiston akatemiaprofessori Kari Enqvistin mukaan tiedot Higgsin hiukkasen todennäköisestä löytymisestä kruunaavat vuosikymmeniä rakennetun teorian, ja tekevät sen täydelliseksi.

Lue seuraavaksi