Uusi alkeishiukkanen tuo ratkaisuja fysiikan peruskysymyksiin

Yksi tiedemaailman suurimmista salaisuuksista on alkanut paljastua. Euroopan johtavat fyysikot uskovat saaneensa vakuuttavat todisteet ns. Higgsin hiukkasen olemassaolosta.

Hiukkasten törmäys visualisoituna monitorin ruudulla CERN:ssä Kuva: Fabrice Coffrini / AFP / Lehtikuva

Euroopan hiukkasfysiikan tutkimuskeskuksen CERN:n tutkijat ovat löytäneet uuden alkeishiukkasen, joka ominaisuuksiltaan vastaa kiihkeästi etsittyä Higgsin hiukkasta.

Asiasta kerrottiin keskiviikkona Genevessä ja Lontoossa pidetyissä tiedotustilaisuuksissa.

Löytö on vasta alustava. Tutkijoiden mukaan vaatii vielä lisätyötä selvittää, onko kyseessä juuri Higgsin bosoni, vai mahdollisesti jokin muu, tähän saakka tuntematon hiukkanen.

Helsingin yliopiston professori Paula Eerola pitää löydöstä joka tapauksessa läpimurtona, joka antaa selkeän suuntaviivan jatkotutkimuksille. Hiukkasen massa on 125 gigaelektronivolttia, mikä vastaa tutkijoiden ennakkokäsityksiä.

Higgsin hiukkanen on olennainen osa hiukkasfysiikan ns. standardimallia. Hiukkanen antaa muille alkeishiukkasille massan ja samalla määrittelee luonnon kolmen perusvoiman, heikon ja vahvan voiman sekä sähkömagneettisen voiman väliset vuorovaikutussuhteet.

Vaikka hiukkanen on tieteen perusteorian kulmakivi, ei sitä tutkimuksissa ole tähän saakka löydetty. Tutkimusta on tehty uutterasti, sillä löydön uskotaan antavan mullistavaa tietoa koko maailmankaikkeuden toiminnasta. Muut teorian mukaiset alkeishiukkaset on jo löydetty.

Higgsin bosonia on etsitty törmäyttämällä yhteen valtava määrä protoneja CERN:n hiukkaskiihdyttimellä.

Koska Higgsin hiukkasen merkitys maailmankaikkeuden toiminnalle on suuri, on sitä kutsuttu jopa jumalhiukkaseksi.