Amnesty vaatii Libyaa puuttumaan ihmisoikeusloukkauksiin

Amnestyn mukaan Libyan salaisissa pidätyskeskuksissa on edelleen noin 4 000 ihmistä, joita on pahoinpidelty ja jopa kidutettu. Ainakin 20 ihmistä on kidutettu kuoliaaksi viime elokuun jälkeen.

Ulkomaat

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International vaatii Libyan uutta, tällä viikolla järjestettävien vaalien jälkeen muodostettavaa hallitusta tunnustamaan maassa jatkuvat ihmisoikeusloukkaukset ja puuttumaan niihin.

Amnestyn mukaan Libyassa toimii edelleen satoja aseistettuja ryhmittymiä, jotka kieltäytyvät luopumasta aseistaan ja sulautumasta armeijaan tai poliisiin. Asejoukkiot pitävät omia salaisia pidätyskeskuksiaan, joissa on noin 4 000 ihmistä.

15 pidätyskeskuksessa vierailleet Amnestyn tutkijat löysivät todisteita pidätettyjen pahoinpitelemisestä ja kiduttamisesta. Vankeja on muun muassa hakattu kiväärinperillä ja metallipampuilla sekä roikutettu pakkoasennoissa. Ainakin 20 ihmistä on kuollut kidutukseen viime elokuun jälkeen.

Eri aseryhmittymät ovat lisäksi ottaneet usein yhteen asuinalueilla ja aiheuttaneet siviiliuhreja.

Amnestyn mukaan Libyan viranomaiset vähättelevät tapahtumia ja leimaavat ne yksittäistapauksiksi.

- Kunnioittaakseen libyalaisten uhrauksia ja kärsimyksiä on Libyan uusien hallitsijoiden tehtävä selväksi, että he aikovat tuoda ihmisoikeusloukkauksiin syyllistyneet oikeuden eteen. Tämä on tehtävä syyllisten asemasta tai taustasta riippumatta, sanoo Amnestyn Suomen-osaston oikeudellinen asiantuntija Susanna Mehtonen.