Ruotsalaiseläintarhaan syntyi harvinainen kissapeto

Kyseessä oli ensimmäinen kerta, kun Ruotsiin syntyi amurinleopardi. Amurinleopardi on maailman uhanalaisin kissapeto, niitä elää luonnossa noin 30 yksilöä.

luonto
Nordens Ark -eläintarhassa kesäkuun lopussa syntynyt amurinleopardinpentu.
Nordens Ark -eläintarhassa kesäkuun lopussa syntynyt amurinleopardinpentu.Tom Svensson / Nordens Ark

Ruotsalaiseläintarha Nordens Arkiin on syntynyt harvinainen amurinleopardi. Naaraspentu syntyi kesäkuun lopussa, kertoo Göteborgin pohjoispuolella sijaitsevan eläintarhan tiedote. Kyseessä oli ensimmäinen kerta, kun Ruotsiin syntyy amurinleopardi.

Amurinleopardi on maailman uhanalaisin suurista kissapeto. Niitä elää luonnossa vain noin 30 yksilöä. Amurinleopardin elinalueet sijaitsevat Amurinjoen molemmin puolin Venäjän ja Kiinan rajamailla.

Eläintarhoissa ympäri maailman amurinleopardeja elää noin kolmesataa yksilöä. Tänä vuonna pentuja on syntynyt ainakin Denverin ja Tallinnan eläintarhoissa.

Korkeasaaren amurinleopardit lisääntyvät "säännöllisen epäsäännöllisesti"

Meille syntyy useampi pentue vuosikymmenessä.

Susanna Silvonen, Korkeasaari

Korkeasaaren eläintarhassa Helsingissä asustaa kolme amurinleopardia. Eläintarhan markkinointisuunnittelija Susanna Silvosen mukaan amurinleopardit on saatu Korkeasaaressa lisääntymään varsin hyvin.

- Viimeksi syntyi yksi urospoikanen noin kaksi vuotta sitten. Meille syntyy useampi pentue vuosikymmenessä, säännöllisen epäsäännöllisesti.

Suurin uhka lajin selviytymiselle luonnossa ovat Silvosen mukaan metsien kaato, valtateiden rakentaminen sekä metsäpalot, jotka pienentävät kissapedon elinreviireitä. Laji vaatii suuren reviirin.

Suojelutoimenpiteiden ansiosta lajin luonnonvaraisessa kannassa ei viime vuosikymmeninä ole tapahtunut romahdusta. Yksi keino kannan tervehdyttämiseen olisi vankeudessa elävien yksilöiden palauttaminen luontoon.