1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. teatteritaide

Lainahöyhenet kesän pelastus

Pukuvuokraamo on kesäteatterilaisten ja mielikuvitusleikkien pelastus. Mukaan tarttuu vanginpuku ja Isä Camillon asu. Hämeenlinnan teatterin pukuvuokraamon muutto vaatii 300 metriä tankoa.

Kuva: Anne Karppinen / Yle

Hämeenlinnan teatterin pukuvuokraamon viimeiset päivät Verkatehtaan alueella olivat kiireiset. Kaiken pyörityksen keskellä sukkuloi pukuvuokraamon uusi emäntä Sonja Aarnio Luotsi-Säätiöstä. Hän etsii vangin pukua ja naurahtaa, että vaikka kesäkuun alusta on ollut oppimassa asiaansa, joka päivä joku kysyy jotain, mikä ei ole aiemmin tullut vastaan. Tuhannet puvut vaativat hallinnoijaltaan paljon tietoa.

Sonja Aarnio on laskenut, että pukujen sijoittaminen uuteen tilaan Viipurintielle, Aulangon apteekin viereen Luotsi-Säätiön Työtoiminta Majakan ja löytötavaratoimiston yhteyteen, vaatii vähintään 300 metriä tankoa.

Puvut myös luetteloidaan, joten nyt hukassa oleva vangin pukukin on helppo löytää. Uusia pukuja tulee kaupunginteatterin esityksistä vuosittain satoja.

– Luotsi-Säätiölle pukuvuokraamon hallinnointi antaa uusia mahdollisuuksia työllistää erilaisia ihmisiä erilaisiin töihin. Asiakkaalle tämä näkyy parempana palveluna. Pystymme pitämään vuokraamoa auki joka arkipäivä, Aarnio iloitsee.

Jokaisen aarreaitta

Hillevi Kaarlenkaski on Fredrika Wetterhoffin puvun perässä. Paikka on hänelle tuttu ja paljon käytetty – aarreaitta siis.

– Jos pukuvuokraamoa ei olisi, mistä me sitten hakisimme näitä, hän huudahtaa.

Lasten ja nuorten kulttuurikeskuksen ARX:n esitykseen Mielikuvitusystävän pukua etsivä Anni Maula on tarttunut linnaneitomaiseen pukuun. Se vastaa hänen mielikuvaansa siitä, mitä oli hakemassa.

– Ajattelin sellaista, missä on paljon röyhelöitä. Minusta on ihanaa se, kun saa puvun päälle ja on silloin jo ikään kuin se hahmo.

Miehet vain pakon edessä

Tankojen välistä löytyy mieskaksikko, joka mittailee tummia takkeja. Seppo Holttinen ja Pekka Heino ovat lähteneet ”pakon edessä” hakemaan Pirttikosken kesäteatterin tarpeisiin asuja;  vangin pukua, maastoasuja sotilaille, rokkimimmin pukua ja ”Isä Camillollekin” viittaa.

Pirttikoskella valmistaudutaan 20-vuotisjuhlavuoteen eli miesten on uhrauduttava pukujen vuoksi.

– En minä tänne tulisi, jos ei olisi mitään asiaa, Seppo Holttisen silmäkulmassa vilkkuu kuje.

Sen verran Holttinen on pannut vahinkoa kiertämään, että on höynäyttänyt pukuvuokraamokävijänä ensikertalaisen Heinon mukaan. Silmät ovat selällään runsauden edessä!