1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Taivaan tulet nousi ilmiöksi

Monet televisiosarjat Suomessa ovat olleet suosittuja, mutta vain harvasta on tullut ilmiö. Tällaiset mittasuhteet on saanut Itä-Lappiin Kemijärvelle sijoittuva Taivaan tulet -televisiosarja. Ohjaaja Kari Väänänen sanoo olevansa edelleen yllättynyt suosiosta.

Kuva: Jorma Korhonen / Yle

Taivaan tulien sytyttäjä, näyttelijä-ohjaaja Kari Väänänen on hieman pyörällä päästään. Ihan näin suurta mylläkkää hän ei suunnitellut aiheuttavansa.

-Kuinkapa sen olisi osannut aavistaa. Alkujaan oli kyllä selvää, että sarjalla yritetään lisätä Kemijärven tunnettavuutta ja nostaa asukkaiden itsetuntoa, Väänänen kuvailee.

Taivaan tulet syttyi otollisella hetkellä. Kaupungissa oli juuri käyty voittoisa taistelu yöpikajunan puolesta, mutta sellutehdasta ei kyetty pelastamaan. Väänäsen mukaan se lamaannutti yhteisöä.

Taivaan tulet -televisiosarja innoitti kemijärveläiset ikäänkuin uuteen elämään. Hymy palasi ihmisten huulille ja innokkaina he osallistuivat avustajina tv-sarjan kuvauksiin ja kaikilla tavoin edesauttoivat sen menestymistä. Ja auttavat yhä. Sarjan kolmatta tuotantokautta kuvataan parhaillaan ja neljäskin on tulossa.

tv-sarja, iskelmä -festivaali, vahanukkegalleria...

Jos jokin televisiosarja on muovannut kokonaisen matkailubrändin paikkakunnalle, niin siinä täytyy olla jotakin... jotakin suurta, lähes maagista. Ei se ainakaan ihan tavallista ole.

Näin on käynyt Kemijärvellä, missä lähes kaikki elämä rakentuu Taivaan tulet -nimikkeen alle ja ympärille. Viimeisimpänä uutuutena Kemijärvellä helähtävät nyt perjantaina käyntiin Taivaan tulet -iskelmäfestivaali.

Jo aiemmin Kemijärvellä on nimetty tori ohjelman mukaan ja on perustettu vahanukkegalleria, mikä koostuu ja kasvaa sarjan henkilöhahmoista. Kaksi nukkea on jo valmiina; juoppoköörin Jetsu (Ilkka Heiskanen) ja konstaapeli Rauni Väänänen (Ria Kataja). Kemijärvellä mennään myös Taivaan tulet -risteilylle ja tehdään bussilla kiertoajelu kuvauspaikoille. Ja paljon muuta aiheeseen liittyvää.

Väsymätön Väänänen

Ilmiön luojaa Kari Väänästä viedään kuin kuoriämpäriä paikasta toiseen. Jos mies on ollut suosittu ennenkin - suosittu näyttelijänä, niin vasta nyt hän onkin suosittu ja kysytty. Monenlaiset tilaisuudet Vänä on kuuluttanut ja juontanut ja monet luennot pitänyt. Ja  kysyntä vain kasvaa. Hän on yhteiskunnallinen vaikuttaja, eikä vain Kemijärvellä.

-Todenpuhujista perustan, en valehtelijoista... Niitä tuolla kunnalliselämässä on ihan nokko.

Väsyttääkö kova meno?

-Ei vähääkään. Tämä ei ole stressityötä. Tiedän kyllä senkin...

Yhtä lailla kun puhutaan ilmiöstä nimeltä Taivaan tulet, voidaan myös puhua ilmiöstä nimeltä Kari Väänänen - väsymätön Väänänen.