Jamie Oliver tuohtui kouluruokakiistassa: Ei enää raportteja

Britannian opetusministeri on tilannut selvityksen brittiläisen kouluruoan tasosta. Tv-kokki Jamie Oliverin mielestä se on turhaa - ruoan surkean tason pitäisi olla jo tiedossa.

Kuva: AP Graphics Bank

Tv-kokki Jamie Oliver jatkaa kovaa kamppailuaan brittiläisen kouluruoan laadun kohentamiseksi. Britannian opetusministeri Michael Gove on tilannut selvityksen brittikoulujen ruoan tasosta, mutta Oliverin mielestä se on turhaa. Asiasta kertoo brittiläinen Guardian-lehti.

Oliverin mielestä Gove vain hankaloittaa lasten terveyden kohentumista tilaamalla tarpeettoman raportin. Tv-kokin mielestä selvitys on vain ajanhukkaa ja se tullaan todennäköisesti joka tapauksessa sivuuttamaan.

Gove on pyytänyt kahta kuuluisaa ravintoloitsijaa selvittämään kouluruokaloiden tarjonnan. Ravitsevaan ruokaan panostavan Leon-ravintolaketjun perustajat tutkivat brittikoulujen ruoan tason. Sen jälkeen he laativat ”toimintasuunnitelman” varmistamaan, että tarpeeksi moni oppilas syö sekä kehoa että mieltä ravitsevan lounaan.

- Nyt ei ole kalliiden raporttien aika, vaan aika toimia. Sitä ei ilmeisesti Govelta ole odotettavissa. Selvitys vain viivästyttää asiaa taas vuodella tai enemmän, Oliver tokaisi Guardianin mukaan.

Oliver ja Gove ovat ottaneet yhteen kouluruoka-asiassa jo useita kertoja.

- Olen melko varma, että Leonin kaverit tulevat samaan lopputulokseen kuin minä ja monet muut olemme tulleet jo vuosia.

Oliver teki jo vuonna 2005 tv-ohjelmaa, joka paljasti kuinka epäterveellistä kouluruoka voi Britanniassa olla.

Lisäksi Oliveria suututti paikka, jossa Gove piti keskiviikon tiedotustilaisuutensa. Goven valintana oli lontoolainen alakoulu, jossa on oma pääkokki, aamiaiskerho, kanakoppi sekä hedelmä- ja vihannespuutarhat. Koulua pidetään malliesimerkkinä brittiläisen kouluruoan suhteen. Oliverin mielestä se ei kuitenkaan heijasta useimmissa kouluissa vallitsevaa todellisuutta.

Britannian kouluruokasäätiö paljasti hiljattain, että vain noin joka viides kouluista tarjoaa oppilaille ainakin yhden annoksen hedelmiä ja vihanneksia päivässä. Näin on siitä huolimatta, että määrän pitäisi olla standardi. Sen sijaan joka toinen yläkoulu tarjoaa pizzaa sekä uppopaistettua ruokaa.