SVT: Ruotsi palaa merirosvojahtiin

Ruotsin hallitus päättää tänään lähettää sotalaivan Somalian merirosvouksen vastaiseen operaatioon, kertoo Ruotsin televisio. Suomi on samaan aikaan vahvistamassa EU-operaatiota 25 sotilaalla.

Ulkomaat

Ruotsi aikoo palata piraattijahtiin Somalian rannikkovesillä ja lähimerialueilla. Ruotsin television tietojen mukaan hallitus tekee asiasta päätöksen tänään torstaina. Laivaston HMS Carlskrona lähtee Adeninlahdelle vuodenvaihteen jälkeen, samaan aikaan kuin Suomesta on tarkoitus vahvistaa samaa EU-operaatiota sotilailla.

Ensisijaisesti EU:n Atalanta-operaatio turvaa ruoka-apukuljetuksia alueella, mutta saattaa muitakin aluksia. Vesillä on ollut vuosien mittaan lukemattomia kauppalaivojen kaappauksia. Siellä purjehtii myös pohjoismaisia rahtilaivoja.

Ruotsi osallistui merirosvouksen vastaiseen sotilasoperaatioon myös 2009-2010. Suomesta miinalaiva Pohjanmaa ja sen 120-henkinen miehistö on aiemmin palvellut samoilla vesillä. Alueella partioivien EU-, Nato- ja muiden joukkojen lisäksi varustamot itse ovat palkanneet aseistautuneita vartioita aluksilleen.

Suomi tarjoaa 25:tä sotilasta Atalantaan ensi vuodeksi.

Toukokuussa EU:n joukot iskivät ensimmäistä kertaa Somalian rannikolle. Sotilasoperaatio sai keväällä valtuudet tuhota ryöstäjien kalustoa Somalian rannikolla.