Pakistan kiistää Intian syytökset Mumbai-iskusta

Intialaisen ministerin mukaan vuonna 2008 tapahtuneen tuhoisan iskun suunnittelussa ja koordinoinnissa olisi ollut osallisena valtiollisia toimijoita.

Ulkomaat
Ihmiset sytyttivät kynttilöitä marraskuun 2008 terrori-iskuissa kuolleiden muistoksi kolme vuotta taphtuman jälkeen.
Ihmiset sytyttivät kynttilöitä marraskuun 2008 terrori-iskuissa kuolleiden muistoksi kolme vuotta taphtuman jälkeen.Sanjeev Gupta / EPA

Pakistan on kiistänyt Intian syytökset, joiden mukaan Mumbaissa vuonna 2008 tehdyn iskun suunnittelussa ja koordinoinnissa olisi ollut osallisina "valtiollisia toimijoita".

- Torjun voimakkaasti kaikki vihjailut valtiollisten toimijoiden osallisuudesta terroritoimiin Intiassa, Pakistanin ulkoministeri Jalil Abbas Jilani sanoi torstaina.

Mumbaissa tehtiin marraskuussa 2008 terrori-isku, jossa hotelleja, rautatieasemaa ja juutalaista kulttuurikeskusta vastaan tehdyissä hyökkäyksissä tapettiin 166 ihmistä.

Intian poliisi pidätti äskettäin miehen, jonka epäillään opastaneen Mumbain iskun tekijöitä. Intialaissyntyinen mies kuuluu poliisin mukaan pakistanilaiseen Lashkar-i-Taiba-terroristiryhmään.

Intian mukaan mies on myöntänyt koordinoineensa iskua komentopaikalta Pakistanin Karachista, mikä on saanut maan uusimaan syytöksensä, että iskussa oli osallisena valtiollisia elementtejä.

- Enää ei voida kiistää, että vaikka isku tapahtui Mumbaissa, sen valvomo oli Pakistanissa tapahtuman aikaan ja sitä ennen. On selvää, että valtiollisia toimijoita oli mukana, intialainen ministeri sanoi keskiviikkona.

Intian ulkoministeri Ranjan Mathai sanoi, että Mumbain iskuihin syyllistyneiden saattaminen oikeuden eteen on tärkein luottamusta rakentava toimenpide.

Lähteet: AFP, Yle Uutiset