Kurtturuusu tappaa niittykasvit tienvarsilta

Hämäläiseen maaperään juurtuneet vieraslajit halutaan pois. Esimerkiksi kurtturuusu valtaa tienvarsilta alaa tuhoten samalla kotoisia niittykasveja.

Pensasruusut
Kurtturuusua torjutaan Porin Yyterissä.
YLE / Lore Korpelainen

Hämeen elinkeino- ja ympäristökeskus haluaisi päästä eroon hämäläiseen maaperään juurtuneista vieraslajeista. Hämeen ELY-keskus on jo kertaalleen, mutta tuloksetta anonut rahoitusta hankkeelle, jossa vieraslajien levinneisyys kartoitettaisiin. Tarkoitus olisi myös tuhota vieraslajit, jotta ne eivät pääse enää leviämään.

Hämeessä esiintyy jo huolestuttavasti paitsi jättiputkea, myös jättipalsamia. Isosorsimo on juurtunut Hämeenlinnaan Vanajan rannoille. Teiden varsille on sen sijaan levittäytynyt kurtturuusu. Tienvarret ovat nykyään niittykasvien luvattuja kasvupaikkojan eikä kurtturuusua haluta siellä nähdä, sanoo yksikön päällikkö Pertti Heikkinen.

- Sen kasvustot ovat hyvin tiiviitä ja kun se pääsee jonnekin leviämään, niin siellä alla ei mikään muu kasvi pärjää. Ongelma on siinä, että niityt ovat kasvaneet jo suurimmaksi osaksi umpeen ja niittykasvien ainoita esiintymispaikkoja ovat nykyisin tienpientareet. Jos ne sieltäkin häviävät, niin minun mielestäni tapahtuu silloin iso vahinko.